Zondag 23 december gaat Ajax op bezoek bij FC Utrecht. Het zijn altijd beladen duels waarin Ajax het nog wel eens moeilijk heeft. De laatste keer dat de Amsterdammers op bezoek gingen bij FC Utrecht werd er wel eenvoudig gewonnen. De wedstrijd heeft toen ook enige tijd stilgelegen omdat supporters van FC Utrecht zich misdroegen. Daarom zijn er verschillende voorwaarden bij de kaartverkoop. Welke dat zijn wordt binnenkort gecommuniceerd op de website van FC Utrecht.

Er heeft een constructief en collegiaal overleg plaatsgevonden tussen Ajax en FC Utrecht. Aan dit overleg deden verschillende partijen mee. De clubleidingen, een afvaardiging van de gemeente Utrecht en de politie, en de veiligheidsorganisaties van zowel Ajax als FC Utrecht waren aanwezig. Daarnaast woonden delegaties van de officiële supportersverenigingen van Ajax en FC Utrecht
het overleg ook bij.

Tijdens dit overleg is besloten dat Ajax maximaal 600 kaarten voor het uitvak mag verkopen. Dit past binnen het zogenaamde
‘normaliseringstraject’ van FC Utrecht.

In tegenstelling tot de laatste editie van FC Utrecht tegen Ajax, moet deze wedstrijd ook op de tribunes sportief beleefd worden. FC Utrecht wil wangedrag en ongeregeldheden voorkomen. De club doet ook een beroep op de zelfregulering van de supporters. Niet alleen de harde maatregelen moeten een positief effect hebben, ook de sociale controle is van belang. Niet alleen in de thuisvakken, maar ook in het uitvak.

Iedere voetbalsupporter die aanwezig is bij die wedstrijd ontvangt de huisregels die van kracht zijn in Stadion Galgenwaard. Daarnaast zal FC Utrecht ook duidelijk zijn wat de consequenties en sancties zijn wanneer deze huisregels worden overtreden. Er zullen ook extra bewakers zijn in en rond het stadion en wordt het cameratoezicht vergroot en verfijnd. Volgens FC Utrecht worden “raddraaiers uit de anonimiteit gehaald.”

FC Utrecht is kritisch op de achterban. “Iedereen binnen de club, in alle geledingen, heeft zijn of haar afkeuring uitgesproken tegen hetgeen is voorgevallen bij het bekerduel tussen FC Utrecht en Ajax.” Daarnaast wil FC Utrecht werken aan de instelling op de tribunes. De vijandige sfeer richting Ajax moet worden omgezet. De Utrechtse club zegt hier alles aan te willen doen.

“Wij hopen dat de wedstrijd op zondag 23 december in dezelfde harmonie loopt als het vooroverleg”, zegt algemeen directeur van FC Utrecht Wilco van Schaik. “Namelijk, met wederzijds respect.” Eerdere edities van FC Utrecht en Ajax zijn gekenmerkt door strijd en passie. Voor de meeste supporters uit Utrecht is het de wedstrijd van het jaar. Tijdens de wedstrijd komen er vaak veel emoties los bij deze supporters. Van Schaik wil ook graag strijd en passie zien op de tribunes, maar wel tot een bepaald punt. “Overschrijding van het toelaatbare gaan wij absoluut niet tolereren.”