De salarislast van Ajax is in het afgelopen half jaar flink afgenomen ten opzichte van de eerste seizoenshelft van 2010/11. In het huidige seizoen verloor Ajax al 20,7 miljoen euro aan loonkosten en geeft daarmee veruit het hoogste uit van alle Eredivisieclubs. Deze twintig miljoen is toch een daling van 4,5 miljoen euro.

Eén van de hoofdredenen hierachter is de plaatsingspremie voor de Champions League. Ajax plaatste zich in het seizoen 2010/11 via de voorronde van het miljoenenbal, waar het dit seizoen door het kampioenschap meedeed. Veel spelers kregen toen nog een riante bonus, dit seizoen was het inbegrepen bij de kampioensbonus.

De UEFA heeft voor elk land een zogenaamde marketpool beschikbaar. Deze moet worden gedeeld tussen alle Champions League-deelnemers uit dat land. Aangezien Ajax het enige Nederlandse team in het miljoenenbal is, hoeven ze het niet te delen met andere teams. Iets wat het seizoen ervoor nog het geval was met FC Twente.

Doordat de kosten voor Ajax flink gedaald zijn en de inkomsten flink gestegen, zag Ajax een brutowinst van bijna twaalf miljoen euro in het eerste half jaar.