Ajax is in overleg met twee Braziliaanse clubs over een mogelijke samenwerking. De Amsterdamse club onderzoekt de mogelijkheden om een commercieel verbond aan te gaan met Fluminense en Botafogo. Commercieel directeur Henri van der Aat had al contact met beide clubs. “Zij willen van ons leren, dus we praten over kennisoverdracht”, vertelt hij aan Voetbal International.

“Ajax is een grote naam in Brazilië en voor ons zou de markt daar commercieel interessant kunnen zijn. Het initiatief komt van de Braziliaanse clubs en de meeste contacten zijn er met Fluminense”, aldus Van der Aat. “‘Onze technische mensen moeten beoordelen of we ook op voetbalgebied kunnen samenwerken.” Ajax zal in de winterstop, wanneer de ploeg van Frank de Boer in het Zuid-Amerikaanse land verblijft oefenen tegen Fluminense of Botafogo.

Marc Overmars twijfelt over een partnerschap op voetbaltechnisch gebied. “Daar zitten veel haken en ogen aan, zowel financieel als logistiek, terwijl je op andere manieren die spelersmarkt in de gaten kan houden”, liet de directeur voetbalzaken van Ajax weten. Overmars had al contact met oud-Ajacied Clarence Seedorf, tegenwoordig spelend voor Botafogo. “Ik heb hem gevraagd zijn ogen goed open te houden. Als Clarence een talentvolle speler ziet die goed genoeg kan zijn voor ons, laat hij dat weten. Zo hebben we in diverse landen onze contacten.”