Ajax heeft maandag een samenwerking voor vijf jaar gesloten met het Griekse All Star Consultancy. Vanuit De Toekomst werd het project ‘Ajax Hellas Youth Academy’ officieel geopend. Ajax zal de komende tijd, met het Griekse eiland Corfu als centrum, vijftien jeugdacademies openen in zowel Griekenland als Cyprus. Deze academies zullen een ‘Ajax-filosofisch opleidingsbeleid’ hebben.

Eddie van Schaik, die voor Ajax als vertegenwoordiger aanwezig was, noemde aan een Griekse journalist onder andere de namen Sneijder, Van der Vaart en Van Basten. Deze namen, en ook nog een aantal andere, werden opgeschreven door deze journalist en zullen waarschijnlijk als voorbeeld voor de Griekse jeugdspelers dienen.

Lokale trainers zullen enkele honderden Griekse jeugdspelers opleiden in de Ajax Hellas Youth Academy. Hierbij worden ze gesteund door Ajax zelf. Deze opleiding zorgt ervoor dat de vele talenten die Griekenland en Cyprus kennen daadwerkelijk hun potentieel bereiken. Iets wat op dit moment nog een mankement is in beide landen.

Ook in Amsterdam zullen de Griekse trainers worden ondersteund in de opleiding. Voor Ajax is dit niet iets nieuws, via internet is er de Ajax Online Academy, waarmee trainers kunnen werken. Verder zijn er diverse dvd’s over de speelstijl en trainingsmethoden van Ajax. George Kazianis, vertegenwoordiger van All Star Consultancy, zegt dat Ajax een warme band heeft met Griekenland.

Dat komt onder andere door de Griekse naam en de Griekse spelers die bij Ajax onder contract hebben gestaan. Verder is de assistent-coach van Jong Ajax, Yannis Anastasiou, ook een Griek. Volgens Kazianis zal de populariteit en bekendheid van Ajax in Griekenland door deze samenwerking alleen maar toenemen.

Het is niet bekend of Ajax zelf grote jeugdtalenten zal ophalen uit de Ajax Hellas Youth Academy. De kans dat dit zal gebeuren is echter wel vrij groot.