Ajax heeft vlak voor tijd een gelijkspel weggegeven in het eerste Champions League-duel. In een razend spannende confrontatie met Borussia Dortmund golfde het spel constant op en neer. Ondanks de vele kansen voor beide teams kon de 1-0 voor de Duitsers pas vlak voor tijd genoteerd worden. Ajax staat door de 3-2 zege van Real Madrid op Manchester City laatste in de poule.

Vooraf had de buitenwacht Borussia Dortmund al als de grote favoriet voor dit duel bestempeld. Het Duitse Bild repte zelfs dat Mario Götze en Marco Reus Ajax zouden wegvegen. Deze voorspelling zou niet uitkomen. De Amsterdammers begonnen met Ryan Babel in de punt van de aanval, die met zijn snelheid de ruimte achter Mats Hummels en Neven Subotić moest benutten. Verder was er ook een basisplaats weggelegd voor Christian Poulsen. Beiden maakten afgelopen weekend hun debuut in de wedstrijd tegen RKC en mochten nu laten zien hoeveel ze waard waren.

Ajax begon erg nerveus aan de wedstrijd. Het uitverkochte Signal Iduna Park leek de jongste selectie van Europa toch enig ontzag in te boezemen. De thuisploeg nam gretig het heft in handen en schudde de Amsterdamse defensie met een paar steekballen goed wakker.

De eerste echt grote kans was echter voor de bezoekers. De goed spelende Babel onderschepte de bal op het middenveld, spoedde zich naar het vijandelijke zestien metergebied en speelde op tijd af naar Christian Eriksen. De jonge Deense spelmaker faalde vervolgens oog in oog met Roman Weidenfeller. Nog geen minuut later was het billenknijpen aan de overkant. Götze speelde zich met een goede aanname helemaal vrij in het strafschopgebied, maar kon dit huzarenstukje geen passend slot geven.

Het was illustratief voor een vermakelijke en op en neer golvende eerste helft. Dortmund kreeg nog enkele mogelijkheden via Norbert Schmelzer en Robert Lewandowski, maar Kenneth Vermeer voorkwam keer op keer een achterstand. Tien minuten voor rust kreeg Ajax nog een levensgrote mogelijkheid. Weidenfeller was in geen velden of wegen te bekennen, maar Babel en de matig spelende Derk Boerrigter wisten hier niet van te profiteren.

De eerste helft mocht dan vermakelijk zijn, de periode na rust kon gerust spectaculair genoemd worden. De Amsterdamse kopjes thee bevatten waarschijnlijk extra suiker, daar Siem de Jong en Babel binnen een paar minuten drie levensgrote mogelijkheden om zeep hielpen. De Duitsers leverden vervolgens een vergelijkbare prestatie, maar kregen door een discutabele strafschop via Hummels toch een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen. Geheel in de geest van het verhaal dook Vermeer echter keurig naar de juiste hoek.

Vlak voor tijd betaalde Ajax dan toch de prijs voor het missen van de vele kansen. Lewandowski mocht een verlengde bal aannemen op de penaltystip, en haalde na het uitspelen van Toby Alderweireld ongenadig hard de trekker over. Het ontbeerde de Godenzonen in de slotminuten aan de power om nog een gelijkmaker te forceren. Door de 3-2 zege van Real Madrid op Manchester City staat Ajax voorlopig laatste in de poule des doods.

Bekijk hier het doelpunt van Robert Lewandowski.