Ajax is er in Wenen niet in geslaagd om zichzelf een uitstekende uitgangspositie te verschaffen voor de volgende voorronde van de Champions League. In het Ernst Happelstadion gaven de Amsterdammers een 0-2 voorsprong uit handen. Een piepjong Ajax, dat bijna de gehele tweede helft met een man meer speelde, zal daardoor nog flink aan de bak moeten volgende week in de eigen Amsterdam ArenA.

De eerste helft was aarzelend van beide kanten. Ondanks dat vooraf gewaarschuwd was voor een Rapid Wien dat direct druk zou zetten, mochten de centrale verdedigers van Ajax rustig opbouwen. Voorin konden de Amsterdammers echter geen vuist maken. Het eerste gevaar kwam van de Oostenrijkse club. Nemanja Gudelj verloor zijn tegenstander Hofmann even uit het oog. Maar het schot van de Duitse middenvelder ging net over.

Niet veel later was het wederom Rapid Wien dat gevaarlijk was. Beric legde terug met een listig hakje, maar het schot dat volgde werd gepakt door Cillessen. Het leek alsof Ajax toen wakker werd geschut. Sinkgraven nam een bal prachtig aan na een minstens even zo mooie opening van Riedewald. Met die aanname werd zijn tegenstander direct geparkeerd. Klaassen kreeg vervolgens de bal en punterde de bal achter de Oostenrijkse goalie.

Direct na die goal had El Ghazi de 0-2 moeten maken, maar de snelle buitenspeler had geen oog voor Milik en ging voor eigen glorie. Zijn schot met de buitenkant van zijn rechtervoet ging naast. Ajax bleef de betere ploeg, maar helaas werd een prachtige actie van Sinkgraven niet beloond. Wederom dolde de middenvelder zijn directe tegenstander, een combinatie met Klaassen volgde, maar het schot miste alle richting. Twee minuten voor tijd wist Ajax toch de marge te verdubbelen. Milik kreeg de bal op links en zijn prachtige voorzet werd goed ingekopt door Ajax aanvoerder Davy Klaassen. Een slimme kopbal via de grond was te machtig voor Rapid Wien-keeper Novota.

De tweede helft begon in mineur. Na drie minuten maakte Kainz de aansluitingstreffer, een strakke voorzet van de rechterkant werd achter Ajax keeper Jasper Cillessen geschoven. De 1-2 gaf Rapid Wien en vooral de fans even vleugels, maar dat duurde niet lang. Schwab kwam met twee benen in op Riedewald. De scheidsrechter bedacht zich geen moment en gaf rood. Gelukkig voor Ajax en Riedwald kwam de verdediger er zonder kleerscheuren van af.

Ondanks dat Rapid Wien een man minder had, wist Ajax niet wat te doen met deze situatie. Het waren zelfs de Oostenrijkers die met enkele schoten van afstand het gevaarlijkst waren. Veertien minuten voor tijd kreeg Ajax alsnog de deksel op de neus. Veltman speelde de bal zo in de voet van een Rapid Wien-speler. Dit domme balverlies, iets wat Veltman ‘weleens’ vaker gebeurd, resulteerde in de gelijkmaker van Beric. Ajax probeerde het na deze gelijkmaker nog wel, een geplaatst schot van Bazoer werd door de keeper gepakt. De corner die dit opleverde werd genomen door Daley Sinkgraven. Zijn hoekschop spatte uiteen op de lat.

Vlak voor tijd kon Ajax bijna nog profiteren van miscommunicatie in de Oostenrijkse defensie. De voor El Ghazi ingevallen Viktor Fischer liep goed door, maar Novota was eerder bij de bal dan de Deen. Een 2-2 uitslag was het resultaat na 90 minuten voetballen. Ajax leek lang al met anderhalf been in de volgende ronde te staan, maar domme persoonlijke fouten zorgden voor een gelijkspel. Volgende week wacht de return tegen club uit de Oostenrijkse hoofdstad. De aftrap is om 2o.15 uur in de Amsterdamse ArenA, inzet een plek in de laatste voorronde van de Champions League. Ajax nieuws Ajax1.nl Rapid Wien