Op de schaduwlijst van Ajax voor de spitspositie prijkt de naam van Ricky van Wolfswinkel prominent. De speler van FC Utrecht is de enige centrumaanvaller die alle vier de Ajax-scouts op hun top vijf-lijstje hebben staan.

Van Wolfswinkel staat nog 2,5 jaar onder contract in de Domstad en functioneert naar volle tevredenheid. Eerder was er al vanuit Engeland interesse voor de Woudenberger.

Vervanger

Van Wolfswinkel zal pas in beeld komen bij Ajax als Luis Suarez, die in de belangstelling van Liverpool en Tottenham Hotspur staat, of Mounir El Hamdaoui nog deze winterstop uit Amsterdam vertrekt.

”Dan komt er een vervanger”, zei Frank de Boer vrijdagmiddag. “Maar laten we hopen dat het niet nodig is.” De Ajax-trainer bevestigde dat Bas Dost en Eidur Gudjohnsen ‘interessante spelers’ zijn. Maar zij lijken vooral in beeld voor de Mido-rol.

De Jong

Van Wolfswinkel, die komende zondag ontbreekt tijdens het treffen tussen FC Utrecht en Ajax, is een van de weinige enigszins betaalbare alternatieven die direct inpasbaar zijn.

Luuk de Jong van FC Twente heeft een veel te hoge transfersom. Bij de meer gerenommeerde spitsen uit het buitenland vormt het salaris een obstakel.

Van der Zee

Een van de vier ‘scouts profvoetbal’ van Ajax staat overigens op non-actief. Vooral op communicatief vlak is de samenwerking met Hans van der Zee niet optimaal, zo vertelde De Boer.

Bron: NU Sport