Rafael van der Vaart verwacht dat er komende zomer een aantal grote transfers gaan plaatsvinden bij Ajax. Toch denkt hij niet dat er per se een grote leegloop hoeft plaats te vinden.

In aanloop naar het twee Champions League-treffen met Real Madrid, spreekt de oud-middenvelder van Ajax zijn waardering uit voor Hakim Ziyech. “Hij ziet de openingen en de momenten”, aldus Van der Vaart in De Telegraaf. “Wat ik zo knap aan hem vindt is dat hij in zijn spel risico’s durft te leggen en ook aardig wat balverlies lijdt soms, maar dat jeukt hem niet. Hij geeft twee minuten later weer zo’n moeilijke bal. Dan ben je mentaal heel erg sterk.”

De 109-voudig Oranje international vertrok in 2005 naar HSV, waarna hij in 2008 naar Real Madrid werd gehaald. Ook nu zijn er Ajacieden die van zo’n transfer dromen. “Maar dat mag morgen even niet in de koppen zitten. Je moet als team presteren en ik weet uit eigen ervaring dat je daar als speler ook niet mee bezig bent in het veld. Er gaan nog een paar grote transfers komen, denk ik.”

“Al heeft dit Ajax ook het geld om spelers te behouden voor de club. Wij móesten destijds weg. Er moest geld in het laatje komen bij Ajax en een aantal van ons lag goed in de markt. Het was toen noodzaak om te verkopen, nu niet.”