© Proshots

Ajax heeft meesterscout Urbain Haesaert teruggehaald naar Amsterdam. De inmiddels 77-jarige Belg werkte al eerder tien jaar voor Ajax en haalde spelers als Vertonghen, Alderweireld en Vermaelen naar de club. De afgelopen acht seizoenen werkte de scout voor het Belgische Anderlecht.

“Urbain Haesaert heeft een belangrijke geschiedenis met Ajax, mede daarom zijn wij blij dat hij terug is”, aldus directeur voetbalzaken Marc Overmars. Ook Haesaert is blij dat hij weer voor Ajax werkt. “Ook voor mij is dit goed nieuws. Ik ben altijd gecharmeerd geweest en gebleven van de filosofie van Ajax. Ik heb 10 jaar lang met vreugde én met resultaat voor Ajax gewerkt. Daar haalde ik veel voldoening uit.”

Haesaert ontdekte Vertonghen, Alderweireld en Vermaelen die alledrie bij Europese topclubs kwamen te spelen. Allemaal verdedigers, maar dat was volgens Haesaert puur toeval. “Ik was altijd wel een aanvallende trainer. Maar ik had destijds Eden Hazard ook aangeboden bij Ajax, maar hij was Franstalig en wilde dat niet.”

De scout start op 1 juli zijn werkzaamheden. “Dan ga ik samen met hoofd jeugdopleiding en hoofd scouting alle teams ontleden van de O13 tot en met Jong Ajax om te kijken op welke posities we kunnen verbeteren.” De vraag is wel: Willen er nog Belgische voetballers naar Ajax komen? “Sommigen wel, sommigen niet”, erkent de scout. “Maar Ajax staat nog altijd voor opleiden van spelers. Als ze kiezen voor vervolmaking van hun opleiding dan moeten ze hier zijn. Sommige spelers kiezen voor het geld bijvoorbeeld. Ik zeg dan altijd ‘kijk wie er op jou positie speelt en wie er in de schaduw van diegene staat. Waarom zou je voor zo’n club kiezen als je 5 jaar op je beurt moet wachten?’ Dan kan je toch beter investeren in jezelf?”