Bij de titel van het stuk zal menigeen denken; waar gaat dit over? De titel slaat natuurlijk terug op de citaten van Ron Jans en Jeffrey Gouweleeuw. Een speler en trainer die de kracht van Ajax, tot gisteren 21:00, nog redelijk bagatelliseerde. Heerenveen zou Ajax wel even laten zien waar het toe in staat was. De reeks, die toch van redelijk wat superioriteit getuigt, die Ajax de laatste weken heeft neergezet werd indirect de grond ingepraat.

“Laat Ajax maar komen” en “Ajax heeft angst voor ons” waren twee veelgehoorde citaten voor de wedstrijd. Gebaseerd op? Wie het weet, mag het zeggen. Natuurlijk heeft Heerenveen met Dost, Assaidi en Narsingh een voorhoede met aardige cijfers. Een voorhoede die zich ook nog wel tot een van de beste van Nederland mag rekenen. De beste loopt natuurlijk rond in Amsterdam. Om jezelf voor de wedstrijd boven dé titelfavoriet te plaatsen, gaat natuurlijk iedere fatsoensnorm te buiten. Dé titelfavoriet, u hoort het goed. Hier is een tijdje terug al een column over verschenen, dus dat ga ik niet nogmaals herhalen. Feit is dat de huidige stand met het speelschema geen enkele verrassing is. Iets waar de grootste critici toentertijd niet meer omheen kunnen.

Noem het arrogant, noem het Amsterdams. De realiteit liegt er niet om. Wanneer de rest van Nederland denkt dat dit het al was, komt men bedrogen uit. Het beste komt namelijk nog aankomende zaterdag; PSV-AZ. Wederom zal er een zogenaamde, want serieus hebben we ze nooit kunnen nemen, titelfavoriet sneuvelen. Teams die het grootste deel van het seizoen met een vrijwel fitte selectie hebben kunnen spelen, delven het onderspit tegen de Godenzonen uit Amsterdam. Inderdaad, de term Godenzonen. Ook weer zoiets uit Amsterdam natuurlijk? Getuigt ook weer van arrogantie zeker? Ergens hebben ze ook wel gelijk, want het gaat te ver om de tweede garnituur en de jeugdspelers nou al Godenzonen te noemen. Hoe pijnlijk moet het in de rest van Nederland voelen om te constateren dat Ajax de titel pakt met een team dat het grootste deel van het jaar uit tweede garnituur en jeugd heeft bestaan.

Met een 0-5 zege in Heerenveen en het feit dat we de voorsprong verder gaan uitbouwen, is de titelprolongatie al min of meer een feit. Daar kunnen we wel weer alle mogelijke theorieën op loslaten, maar dat is vrij kansloos. Wij zijn Ajax, wij zijn de beste en halen die schaal dus gewoon weer naar Amsterdam. Daar is men in Heerenveen inmiddels ook achter, Jans en Gouweleeuw in het bijzonder. De theorieën over de rode kaart wil ik bij deze ook gelijk de grond inboren. Als je zo’n ‘geweldige’ voorhoede hebt en in eigen huis speelt, moet je tegen Ajax toch zeker wel 1 uitgespeelde aanval weten te creëren. Als dat al niet lukt, heb je simpelweg geen enkele reden tot grootspraak. Ligt dit aan Heerenveen, of aan de kracht van Ajax? Het antwoord is natuurlijk het laatste, daar verandert één rode kaart natuurlijk niks aan.

De Boer heeft de afgelopen periode het optimale rendement uit zijn tweede garnituur weten te halen. De imposante reeks krijgt hierdoor nog meer aanzien. Cijfers waar iedere Ajacied alleen maar van durfde te dromen; 9 wedstrijden, 9 keer winst, 32 doelpunten voor, 3 tegen. Wie kan ons nog stoppen? Ik zou het in ieder geval niet weten. Sterker nog, langzaam maar zeker begin ik weer terug te rollen in de glorietijden. Ik riep gisteren bij een 0-3 voorsprong tegen Heerenveen dat het wel weer eens tijd werd voor een doelpunt. Wie had dit enkele maanden geleden gedacht? Toen was het crisis in Amsterdam en probeerde iedereen waar mogelijk Ajax de grond in te praten. Nu de zaken 180 graden gedraaid zijn, horen we niemand meer.

Boerrigter, Sigthorsson en Van der Wiel moeten natuurlijk nog het nodige ritme opdoen en zullen niet gelijk vlammen als in hun beste dagen. Iets wat ook niet nodig is, gezien De Boer Ajax in een situatie heeft weten te brengen, waarbij er ook nog ruimte is voor een slippertje. Een slippertje dat er, De Boer kennende, nooit zal gaan komen. De concentratie is de laatste weken optimaal, de scherpte druipt er vanaf en met het teruggekeerde trio zal dit alleen maar toenemen.

De voorbereidingen voor het kampioensfeest zijn al in volle gang, want ook dit jaar komt de schaal gewoon weer naar Amsterdam. Het begint al aardig te wennen.

Ingezonden door Sander Berkx