Ajax zou een spelersmakelaar van het investeringsbedrijf Doyen Sports gevraagd hebben jeugdspelers te verkopen zodat zij niet gratis de deur uit zouden lopen. Dat meldt de Volkskrant. Het zou gaan om Matthew Kay, de makelaar die de belangen behartigt van Abdelhak Nouri, Mauro Savastano, Zakaria El Azzouzi en Elton Acolatse.

Voor deze verkoop kreeg de investeringsmaatschappij een percentage van de transfersom. De FIFA staat dit soort afspraken al bijna een jaar niet meer toe. Investeringsbureaus als Doyen zouden door dit soort afspraken namelijk invloed kunnen uitoefenen op handel in spelers. Ajax heeft daarom inmiddels de contracten aangepast omdat ze in strijd waren met de regelgeving van de mondiale voetbalbond.

Eerder kwam FC Twente in opspraak door contracten met Doyen. De contracten zorgden ervoor dat FC Twente niet in staat was onafhankelijk spelersbeleid te voeren. De KNVB besloot toen tijdelijk de proflicentie van de club uit Enschede af te nemen. Daarnaast mag de club de komende drie jaar niet deelnemen aan Europees voetbal en moet het een boete betalen van €45.000,-.