Vrijdagavond maakte Ajax haar halfjaarcijfers bekend. In de periode van 1 juli tot en met 31 december 2015 heeft de Amsterdamse club een winst geboekt van bijna twee miljoen euro. Een jaar eerder werd over dezelfde periode nog een winst behaald van meer dan 28 miljoen. In dit artikel een analyse van de halfjaarcijfers, welke worden vergeleken met dezelfde cijfers van een jaar eerder.

In het kort:

  • Winst van 2 miljoen euro
  • Toename van 37,5% aan sponsorinkomsten
  • Ruim 9% minder seizoenkaarten verkocht
  • Meer dan 11 miljoen aan transferuitgaven, 7 miljoen aan transferinkomsten
  • Ruim 74 miljoen euro op de bank
  • Opening School van de Toekomst
  • Explosieve toename software
  • Verwachting verlies over boekjaar 2015/2016

Winst van 2 miljoen euro

Het afgelopen halfjaar heeft Ajax een bescheiden winst van 2 miljoen euro geboekt. Dit is fors minder dan over dezelfde periode het jaar ervoor. Deze daling is te verklaren doordat Ajax geen Champions League speelt en daardoor minder Europese premies ontvangt. Ook maakte Ajax in de zomer van 2014 een aantal klappers op de transfermarkt door Daley Blind (Manchester United) en Siem de Jong (Newcastle United) te verkopen voor bij elkaar meer dan 20 miljoen.
Sponsorinkomsten

Afgelopen halfjaar zijn de sponsorinkomsten met maar liefst 37,5% gestegen. De club ontving, door de verhoogde bijdrage van Ziggo en ABN AMRO en de vernieuwde contracten met Jupiler en CST, het afgelopen periode 13,2 miljoen aan inkomsten. In dezelfde maanden een jaar eerder werd er nog maar 9,6 miljoen ontvangen.

“Ik denk dat we er zeker op vooruit gaan. We behouden natuurlijk de mogelijkheid om voor de jeugd, de vrouwen en de amateurs een additionele sponsor binnen te halen. Ik ben vol vertrouwen dat we eigenlijk een betere deal hebben dan dat we bij Aegon hadden.”

– Edwin van der Sar, november 2014

Van der Sar heeft dus gelijk gekregen. De sponsorinkomsten zijn gestegen door het aantrekken van nieuwe sponsoren (Ziggo, ABN AMRO en Le Sports) en het vernieuwen van lopende contracten (Jupiler en CST). Uit gegevens van de KNVB blijkt dat de totale inkomsten uit sponsoring, in de Eredivisie,  de laatste jaren dalen. Dat maakt de presentatie van Ajax nog uitzonderlijker.

sponsoring eredivisie

Afname seizoenskaarten

Het aantal seizoenkaarten dat Ajax verkocht voor het seizoen 2015/2016, is flink lager dan het aantal dat voor het seizoen 2014/2015 verkocht werd. Voor het huidige seizoen werden 3.555 seizoenkaarten minder verkocht. Er zijn nu 35.586 seizoenkaarthouders, tegenover 39.141 het seizoen daarvoor. Dat is een daling van ruim 9%. Mogelijke verklaringen zijn het mislopen van het kampioenschap en het fors verhogen van de prijs van zo’n 10.000 seizoenkaarten. De club laat desondanks in het persbericht weten dat er geen indexatie heeft plaatsgevonden.

Transfers

Tijdens de zomerstop trok Ajax de portemonnee voor Nemanja Gudelj, Arek Milik en Amin Younes. Volgens Transfermarkt.com maakte Ajax voor deze drie spelers meer dan 11 miljoen over. Tegenover de uitgaven stond ook de post ontvangen transfersommen voor Kishna (Lazio, 4 miljoen) en Sigthórsson (Nantes, 3 miljoen). Ook ontving de Amsterdamse club geld doordat oud Ajax-spelers werden verhandeld.

Geld op de bank

Het eigen vermogen van Ajax is het afgelopen halfjaar gestegen tot maar liefst 111,4 miljoen euro. Er is 1,2 miljoen toegevoegd aan het eigen vermogen. Het eigen vermogen is het verschil tussen de bezittingen en de schulden van de club. Het betekent dus niet dat de club op haar rekeningafschriften €111.400.000,00 ziet staan.  De Amsterdammers hebben echter wel veel geld op de bank staan, namelijk meer dan 74 miljoen euro. Op 1 juli had de club nog zes miljoen meer op deze rekening staan.

Opening School van de Toekomst

Eind september opende Edwin van der Sar de School van de Toekomst. Dit is het schoolgebouw dat op de Toekomst staat. Deze school biedt vele faciliteiten waardoor jeugdspelers hun schoolopleiding volledig intern bij Ajax kunnen volgen. Zo werkt Ajax samen met het ROC van Amsterdam om een vangnet te creëren voor spelers indien deze geen carrière als profspeler tegemoet gaan. Uit het halfjaarverslag blijkt dat Ajax hiervoor meer dan 1 miljoen heeft toegevoegd aan de post “Bedrijfsgebouwen en terreinen”.

Explosieve toename software

De balanspost “Software” is het afgelopen halfjaar explosief gestegen. Op 1 juli bedroeg deze post €225.000 en op 1 januari was de post toegenomen tot €658.000. Dit is een toename van 192% en is tot op heden nog niet te verklaren.

Verwachting om verlies te maken

Ondanks dat de sponsorinkomsten enorm zijn toegenomen, geeft Ajax aan dat de verwachting is dat het rode cijfers gaat drukken over het boekjaar 2015/2016. Buiten deze prognose wordt er geen verdere indicatie gegeven. Echter komt in het halfjaarverslag wel naar voren dat er stijging is van 16 FTE’s (waaronder zeven spelers) en dat de spelerssalarissen hoger liggen.

Conclusie

Hoewel Ajax een stijging van de sponsorinkomsten heeft weten te bewerkstelligen en er een winst werd geboekt van twee miljoen euro, is de prognose dat de club een verlies gaat boeken. Uit dit halfjaarverslag blijkt niet dat Ajax grote tegenvallers tegemoet ziet of dat er een grote aankoop gaat komen. Dus kan er worden geconcludeerd dat de uitgaven simpelweg hoger zijn dan de inkomsten. Met meer dan 74 miljoen op de bank is dat geen ramp, maar een club van het formaat Ajax hoort gewoon een sluitende begroting te hebben.