Ajax heeft zich uitstekend hersteld van de afgang tegen Red Bull Salzburg. De Amsterdammers wonnen zondagmiddag eenvoudig met 4-0 van AZ. De Ajacieden kwamen binnen vijf minuten al op een 1-0 voorsprong. Van Rhijn werd diep gestuurd en was sneller dan zijn tegenstander. De rechtsback gaf de bal over grond voor, Siem de Jong schoot onberispelijk binnen. Korte tijd later konden de Amsterdammers de score zelfs verdubbelen. Opnieuw was het De Jong die op doel schoot. AZ-keeper Esteban liet de bal los, maar Fischer wist niet te scoren. Het was ook zijn laatste actie. De Deen verliet het veld al na tien minuten met een hamstringblessure; De Sa was zijn vervanger.

De combinaties gingen in het eerste kwartier goed aan Amsterdamse zijde. De landskampioen liet AZ nauwelijks aan de bal. Mooie combinaties tussen Klaassen en De Jong leidden bijna tot een doelpunt. Toch kreeg AZ ook een eerste goede mogelijkheid via Henriksen, maar goalie Cillessen redde. Ajax speelde stukken beter dan afgelopen donderdag tegen Red Bull Salzburg. Eerlijk is eerlijk: dat kon al gauw. Het publiek had wel weer zin om wat vermaakt te worden. Duarte zorgde daar bijna voor met een mooie vrije trap. Helaas eindigde zijn poging net naast het doel.

Ajax moest in de eerste helft efficiënter omgaan met de kansen. Moisander kon voor eigen succes gaan, maar gaf de bal toch aan De Jong in de zestien. De gelegenheidsspits kreeg de bal voor zijn linker, maar kon niet krachtig genoeg schieten om te scoren. De Ajacieden lieten AZ nog in leven. Ook Duarte profiteerde niet van het bij vlagen matig verdedigen van AZ.

In de rust besloot Frank de Boer om nog een keer te wisselen. Bojan mocht in de kleedkamer achterblijven. Ricardo Kishna, die afgelopen donderdag zijn debuut maakte tegen Salzburg, mocht zondagmiddag voor het eerst in de Eredivisie meespelen. De 2-0 viel al snel. Duarte bleek ineens toch met rechts te kunnen schieten en schoot de bevrijdende 2-0 tegen de touwen. Blind zette een mooie aanval op, Kishna speelde De Jong aan rond de penaltystip, die de bal op zijn beurt met een hakje teruglegde op Duarte.

Geheel volgens Amsterdamse traditie maakte Kishna zondagmiddag zijn eerste doelpunt in zijn eerste competitiewedstrijd. De buitenspeler maakte zelf de actie en schoot op prachtige wijze met links het derde doelpunt van de middag binnen. Mooi! De wedstrijd zat in de tas, maar Ajax wilde zich duidelijk revancheren voor afgelopen donderdag. Het publiek vermaakte zich prima en zag hoe Duarte op wonderschone wijze de 4-0 scoorde. Het laatste kwartier schakelde Ajax een tandje terug en speelde de wedstrijd rustig uit. Frank de Boer zal tevreden terugkijken op deze overwinning. Hij zag zijn elftal nauwelijks kansen weggeven. De Boer weet dat het volgend weekend lastiger wordt. Dan staat de Klassieker op het programma; Ajax gaat op bezoek bij rivaal Feyenoord.

Scoreverloop:
1-0 (De Jong ‘4)
2-0 (Duarte ’54)
3-0 (Kishna ’60)
4-0 (Duarte ’74)

Opstelling Ajax: Cillessen, Van Rhijn, Veltman, Moisander, Blind; Klaassen, Poulsen, Duarte; Bojan (’46 Kishna), De Jong (’69 Sigthórsson), Fischer (’12 De Sa).