Ajax heeft de titelkansen nog altijd in eigen hand. Op bezoek bij sc Heerenveen wankelden de Amsterdammers na rust, maar de punten werden niet uit handen gegeven: 1-2.

Met Siem de Jong in plaats van Mounir El Hamdaoui in het centrum van de aanval acteerde Ajax in het volle Abe Lenstra-stadion allesbehalve als een ploeg die kost wat kost het dertigste kampioensfeest wil vieren. De formatie uit de hoofdstad van Nederland voetbalde slordig, afwachtend en met veel te weinig branie.

Ajax mocht ook niet mopperen dat sc Heerenveen voor rust slechts eenmaal doel trof. De Friezen hadden overigens de hulp van doelman Kenneth Vermeer nodig om op voorsprong te komen. Uitgerekend de keeper die zijn ploeg de laatste weken zo vaak op de been hield, verkeek zich na twintig minuten op een afstandschot van Mika Väyrynen (1-0).

Het antwoord van Ajax volgde binnen een minuut. Christian Eriksen bediende Miralem Suljemani, die de bal handig over doelman Kevin Stuhr Ellegaard lifte (1-1). Ook na deze opsteker konden de Amsterdammers niet voorkomen dat de thuisploeg de beste kansen bleef krijgen. Michel Breuer en Philip Haglund kopten echter in kansrijke positie over.

Ajax was nog maar net aan de tweede helft begonnen toen het op voorsprong kwam. De Jong vond Eriksen, die zijn belangrijkste doelpunt van zijn nog prille loopbaan maakte (1-2). Nog geen twee minuten later kreeg Viktor Elm alle gelegenheid om raak te koppen. De middenvelder knikte rakelings naast. Ook Ajax werkte slordig af. De Jong en Lorenzo Ebecilio slaagden er oog in oog met doelman Ellegaard niet in te scoren.

In de slotfase kwam Ajax weer met de schrik vrij. Väyrynen stuitte op Vermeer en ook Dost trof geen doel. Jeffrey Gouweleeuw schoot nog op de paal. Het had er veel van weg dat de bal niet voor de tweede keer in het doel van de Amsterdammers mocht.

Tekst: Voetbal Primeur