Na zes oefenwedstrijden tegen Nederlandse en buitenlandse teams zit de voorbereiding van Ajax er qua duels op. Achtereenvolgens waren SDC Putten, Dynamo Dresden, RKC Waalwijk, De Graafschap, CA Osasuna en Werder Bremen de tegenstander van Ajax. De Amsterdammers wonnen elke wedstrijd, scoorden negentien keer en kregen vier treffers tegen. Ajax1.nl dook iets dieper in de statistieken en zette de cijfers op een rijtje.

Het meest opvallende aan de voorbereiding is de hoeveelheid spelers die Ajax gebruikte. Maar liefst 44 spelers kwamen aan bod in de bovenstaande oefenwedstrijden. Spelers variërend van basisspeler Christian Eriksen tot aan tropische verrassing Moses Daddy, net achttien, maar al wel trefzeker in het shirt van Ajax. De Nigeriaan speelde uiteindelijk maar één wedstrijd in de voorbereiding, net als tien andere talenten in de jeugdopleiding. Spelers als Boban Lazic, Marvin Höner en Sam Hendriks speelden maar 27 minuten mee met het eerste elftal. Gino van Kessel, Lucas Andersen en Dejan Meleg mochten een helft meedoen bij de selectie.

Helemaal bovenaan vinden we doelman Jasper Cillessen. De tweede keeper van Ajax startte vier keer in de basis en viel één keer in, en kwam uiteindelijk tot 318 speelminuten in de voorbereiding. De goalie speelde daarmee het meest van alle selectiespelers. Joël Veltman volgt de doelman, maar speelde 24 minuten minder. Veltman startte wel vijf wedstrijden in de basisopstelling. De top drie wordt aangevuld door Thulani Serero. De Zuid-Afrikaan kwam tot 291 minuten, maar wist in die speeltijd geen bijdrage te leveren aan de overwinningen van Ajax. De middenvelder scoorde niet en leverde ook geen assist.

Wie dat wel deed was Tobias Sana. De aanvaller kroont zich deze voorbereiding tot koning van de assist. De Zweed was drie keer de laatste schakel in een doelpuntrijke aanval van Ajax. Siem de Jong volgt zijn ploeggenoot met twee assists. Naast deze twee spelers zijn er vijf andere voetballers die ook één assist leverden. Op het gebied van doelpunten steken twee spelers boven de selectie uit. Voor beide topscorers is de toekomst bij Ajax nog onzeker. Zowel Derk Boerrigter als Christian Eriksen kunnen nog vertrekken uit Amsterdam.

De aanvaller en middenvelder scoorden beide drie keer in de voorbereiding. Opvallend is dat Boerrigter dit aantal bereikte in slechts één wedstrijd. Tegen RKC Waalwijk was hij goed voor de 0-1, de 1-2 en de 1-3. Een wedstrijd daarvoor was Eriksen de grote man. Tegen Dynamo Dresden krulde de Deen twee vrije trappen schitterend in het doel. Zijn laatste doelpunt was ook meteen het laatste Ajax-doelpunt in de voorbereiding. Tegen Werder Bremen tekende hij voor de 1-3.  De wedstrijd zelf eindigde uiteindelijk in een 2-3 overwinning voor Ajax.

Ondanks het vriendschappelijke karakter van de wedstrijden moesten scheidsrechters soms ingrijpen. Vier spelers van Ajax kregen een gele kaart te zien tijdens een oefenduel. Derk Boerrigter, Christian Eriksen, Fabian Sporkslede en Stanislav Lobotka werden allemaal op de bon geslingerd voor een vergrijp. Gelukkig kreeg niemand uiteindelijk een rode kaart te zien tijdens de oefencampagne.

Doe mee met de Eredivisie voetbalpoule 2013/2014. Prijzenpot 7.000 euro. Doe gratis mee.