Ajax heeft woensdagavond in het KNVB-bekertoernooi een 2-0 overwinning geboekt op De Graafschap. Hierdoor gaan de Amsterdammers door naar de derde ronde van het toernooi. Viktor Fischer en invaller John Heitinga namen de doelpunten voor hun rekening in de half gevulde ArenA.

Beide ploegen begonnen enigszins gewijzigd aan het duel, waarbij de opstelling van de Amsterdammers het meest in het oog sprong. Frank de Boer koos voor een 3-4-3 formatie, met Ricardo van Rhijn, Mike van der Hoorn en Nick Viergever in de verdediging. Ook Lasse Schöne kreeg weer eens een basisplaats. Reservedoelman Diederik Boer mocht starten onder de lat, zoals dat gebruikelijk is in het bekertoernooi.

De wedstrijd kende een levendige openingsfase, waarbij Ajax al na acht minuten op voorsprong had moeten komen. Daley Sinkgraven kopte de bal van dichtbij echter op de voeten van De Graafschap-keeper Hidde Jurjus. Ook de rebound, via Nemanja Gudelj, ging er niet in. De Serviër zag zijn harde schuiver op de paal belanden. Het leek het startsignaal voor een Amsterdamse belegering op het doel van Jurjus, maar het waren juist de Doetinchemmers die enkele minuten later ook zeer dicht bij een treffer kwamen. Middenvelder Tom Menting zag zijn afstandsschot via Boer op de lat belanden, waarna Erik Quekel van dichtbij voor de 0-1 dacht te tekenen. De aanvaller stond echter nét buitenspel toen Menting op doel schoot.

Het afgekeurde doelpunt luidde een periode in met veel balbezit voor Ajax, maar zonder echte uitgespeelde kansen aan beide kanten. De recordkampioen was vaak slordig met voorzetten, terwijl De Graafschap zich vooral toelegde op tegenhouden en de bal maar kort in de ploeg kon houden. De Amsterdamse supporters schrokken na 33 minuten dan ook wakker toen Arek Milik de bal snoeihard op de lat schoot. De Amsterdammers wilden duidelijk nog voordat de rust werd bereikt de openingstreffer maken, en via Viktor Fischer lukte dit uiteindelijk ook. Nemanja Gudelj stuurde Arek Milik weg aan de linkerkant, die Fischer vogelvrij voor het doel zag staan. Het was voor de Deen vervolgens een koud kunstje om de bal in het zo goed als lege doel te schuiven.

Na de thee zakte de kwaliteit van de wedstrijd naar een bedenkelijk niveau. De Amsterdammers hadden weliswaar het meeste balbezit, maar werden zelden gevaarlijk voor het vijandelijke doel. Het tempo lag veel te laag om de huidige nummer laatst van de Eredivisie te verrassen, en ook de voorzetten misten overtuiging. Na een klein half uur zorgde Gudelj weer voor enige opwinding, maar hij zag zijn afstandsschot een metertje langs het doel van Jurjus verdwijnen.

Het was dan ook de invalbeurt van John Heitinga, ongeveer tien minuten voor tijd, waardoor het publiek in de ArenA weer eens reden tot juichen had. Dit feest werd helemaal compleet toen de 31-jarige verdediger even later een corner binnen knikte, en de 23.000 supporters in extase bracht. Het zorgde voor een mooi slotstuk op een verder zeer matige tweede helft. Ajax nieuws Ajax1.nl