Ajax heeft zaterdagavond in de Amsterdam ArenA met 5-1 gewonnen van Cambuur Leeuwarden. In een rommelige wedstrijd kenden de Amsterdammers weinig moeite met de Friezen.

Voor aanvang van de wedstrijd werd er, in een uit protest halflege ArenA, één minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de gebeurtenissen in Parijs van vorige week. De wedstrijd begon van beide kanten erg slordig. Er werd, op een schot van Klaassen na, niet veel gecreëerd. Na een kwartier te hebben gespeeld begon de wedstrijd los te komen. Eerst kopte Klaassen voorlangs uit een gevaarlijke hoekschop en daarna schoot Veltman van afstand in de handen van doelman Nienhuis. In de 25e minuut brak Ajax de ban: Veltman knikte een hoekschop van Gudelj bij de tweede paal binnen. Daarna ging het snel. Nog geen twee minuten later kopte Van der Streek de Friezen alweer langszij na matig verdedigen van de Amsterdammers. Lang kon Cambuur echter niet genieten van de gelijke stand, want in de 29e minuut kopte Milik goed binnen uit wederom een hoekschop van Gudelj. Het verzet van de Leeuwarders was nog niet gebroken: Van der Streek schoot via Riedewald naast en Dammers kopte de bal hard tegen de lat. Het daarop volgende antwoord van Ajax liet niet lang op zich wachten. Uit een schitterende voorzet van Tete kopte Klaassen tegendraads raak. Vlak voor rust leek de wedstrijd definitief op slot te worden gegooid door de aanvoerder van Ajax. Uit een hoekschop van Gudelj werd de bal niet goed verwerkt door Cambuur, waarna Klaassen uit de draai zijn tweede van de avond kon binnenschieten.

De tweede helft startte, onder het toeziend oog van het gearriveerde Vak 410, weer onzorgvuldig. Cambuur leek zich na rust vooral te richten op het beperken van de schade en Ajax had moeite om de bal in de ploeg te houden. Na zestig minuten wist Ajax de score nog wat op te krikken. Younes omspeelde Nienhuis na een schitterende pass van Veltman en rondde beheerst af. Schöne en Cerny mochten nog invallen, maar konden verder geen rol van betekenis spelen. Cerny had vlak voor tijd nog een goede combinatie met Tete, maar ook hieruit wist Ajax de score niet verder uit te breiden. Voor de Deen was het nog wel een speciale wedstrijd, want deze invalbeurt betekende zijn 100e Eredivisiewedstrijd in het shirt van Ajax.

Komende donderdag speelt Ajax in Schotland tegen Celtic. De ploeg van trainer Frank de Boer moet winnen om nog kans te maken op Europese overwintering.