Ajax werd zondag gedegradeerd tot figurant tijdens het kampioenfeestje van PSV. De ochtendkranten zijn maandag niet mild voor het spel van de Amsterdammers en wijzen als hoofdschuldigen voor de mislukte titelrace vooral naar de directie.

Het Algemeen Dagblad stelt dat de Amsterdammers het Eindhovense feestje ‘gefrustreerd en verdwaasd’ beleefden. “Directeur Van der Sar verbond zijn functioneren in de winterstop rechtstreeks aan de ‘progressie’ die onder de nieuwe trainer Ten Hag geboekt moest worden. Maar de harde realiteit is dat Ajax sindsdien helemaal niets is opgeschoten, in geen enkel opzicht”, luidt de conclusie.

“Een nederlaag voor de eeuwigheid. Het grootste bewijs van de ultieme vernedering is er na afloop. Te zien in de holle blikken van Klaas-Jan Huntelaar, Lasse Schöne en Donny van de Beek”, zo gaat het dagblad verder. “Gekleineerd, afgedroogd. Zoekend naar woorden om deze afgang te verklaren, terwijl de PSV’ers even verderop ererondes lopen met de schaal. De Ajacieden willen weg hier, zo snel mogelijk de bus in. Weg van die geur van champagne.”

De Volkskrant omschrijft het seizoen als ‘volledig mislukt’ en de meegereisde Ajax-fans als ‘slechte verliezers’. “Na de 3-0, op het moment dat de afgang compleet was, ontstaken supporters van Ajax vuurwerk in hun vak. Ze gooiden ook pijlen naar beneden, waar aanhangers van PSV stonden, en zochten zelf een veilig heenkomen. Het was een bijna symbolische actie voor de club: vuurwerk op de verkeerde plaats, op het verkeerde moment.”