Een slordige 45 miljoen euro haalde Ajax ruim veertien jaar geleden op door 3,9 miljoen aandelen te verkopen via de Amsterdamse beurs. Maar dat geld is nagenoeg op en sindsdien heeft de beursnotering de Amsterdamse voetbalclub weinig plezier gebracht. Wat rest zijn de lasten die horen bij een beursgenoteerde onderneming, zoals hoge kosten en stroperige bestuursprocedures. Vriend en vijand zijn het er dan ook over eens dat Ajax moet vertrekken van Beursplein 5. Grootaandeelhouder Delta Lloyd weet hoe dat kan, zonder dat de voetbalclub direct een enorme zak geld op tafel moet leggen.

Alex Otto, hoofd beleggingen bij Delta Lloyd (beheerd vermogen van € 75 miljard), kan vanaf zijn kantoor op de twintigste verdieping van de Amsterdamse Mondriaantoren de ArenA zien. Boven zijn bureau hangt een foto waarvoor hij samen met Johan Cruijff heeft geposeerd. En hij is regelmatig te vinden in de ArenA tijdens thuiswedstrijden van Ajax.

Otto, kortom, heeft iets met Ajax. De verzekeraar heeft ook circa 8,5% van de aandelen van het beursgenoteerde Ajax NV, een belang dat tegen de huidige koers zo’n € 11 miljoen waard is. Alleen is er te weinig handel in het aandeel, waardoor Delta Lloyd de ruim 1,5 miljoen aandelen simpelweg niet kan verkopen.

De grootaandeelhouder kan er – met andere woorden – niet uit. Maar dat is niet het grootste probleem van de beursnotering van Ajax, vindt Otto. „In een langetermijn-beleggingsportefeuille heb je altijd minder liquide beleggingen zoals die in Ajax”, begint hij zijn uitleg. “Je moet je afvragen: hoort Ajax op de beurs? Ik vind van niet, en zou ook niet opnieuw instappen met Delta Lloyd. Er wordt nauwelijks tot geen dividend uitbetaald en de fantasie van een overname ontbreekt omdat de vereniging Ajax 73% belang heeft. En als aandeelhouder zit je niet op zo’n publiciteits- en mediaspektakel als vorig seizoen te wachten. Maar het belangrijkste is dat de voetbalclub Ajax alleen maar de lasten van een notering heeft en niet de lusten. En uiteraard zal Delta Lloyd als langetermijnbelegger rationeel naar een eventuele transactie kijken.”

Lees het volledige interview over Ajax en de beurs in de betaalde online versie van De Telegraaf (gratis voor abonnees of eenmalig voor 1,10 euro).