De wekelijkse column van Remko van der Ploeg voor www.Ajax1.nl

 

Het was de week van Johan Cruijff, Christiaan Eriksen en uiteraard die van Rik van den Boog. Dat Johan Cruijff de huidige verlosser is, was al duidelijk. Dat Christiaan Eriksen het voor de toekomst wordt bewees hij tegen de Engelsen. Dat Ajax verlost moet worden van Rik van den Boog is deze week definitief bevestigd.

Rik staat niet bekend als kampioenenmaker, maar eerder als fundament voor een leuk faillissementje. Rik maakte van Marco Borsato’s dromen door list en bedrog een zooitje. Werknemers deden maar wat op zakelijk niveau; onnodig geld uitgeven was eerder de regel dan uitzondering. Rik functioneerde bij TEG als een directeur, die zich beperkte tot het houden van flitsende powerpointjes met weinig inhoud. Rik brabbelde de slides met zijn ietwat grijzende slapen populair bij elkaar. De slides, waaruit bleek dat het bedrijf van Marco Borsato redelijk “rood” stond werden door Rik als onbelangrijk aangemerkt en zo kreeg hij van Marco weer het ‘witte licht’.

Rik van den Boog is weinig veranderd sinds hij bij Ajax zit. Nog steeds klikt hij slides die er toe doen gemakkelijk weg. De slides die aantonen dat het goed gaat met Ajax presenteert hij met de nodige ‘eigen-pijperij’, waar boer Marcel jaloers op is. Het ontslag van Hans van der Zee zal voor Rik van den Boog ongetwijfeld de genadeklap zijn, waaruit zal blijken dat het communisme democratischer is dan de huidige Ajax-directie. Uit een rapport van de Telegraaf bleek overduidelijk wie er verantwoordelijk is voor het belabberde aankoopbeleid van de afgelopen jaren. Alleen de Zeeuw en El Hamdaoui hebben een positief scoutingrapport op zak. De rest (Mido,Tainio, Ooijer, Atouba, ect. )  zijn triootjes geweest tussen van den Boog, Jol en Raiola, waar het mij niet zou verbazen als die laatste altijd de rekening betaalde van het genuttigde diner.

De heer Knijff, de advocaat van Hans van der Zee, bracht afgelopen week nog meer saillante details over het ‘jokkebrokken’ gedrag van Rik. Rik jokte ook de nieuwe ledenraad voor over het contract van Frank de Boer. Rikt jokte over de afkoopsom van Martin Jol, want hij heeft Martin gewoon nog salaris meegegeven tot en met het einde van het lopende seizoen. Opmerkelijk, als iemand zelf besluit om op te stappen. Dat deed Marco van Basten toch veel netter.

Maar zelfs Marco van Basten werden de leugens van Rik van den Boog na ruim 1 ½ jaar echt teveel. Ook hij haalde in een interview uit naar Rik van den Boog. Marco van Basten bestrijdt dat hij de complete volmacht had bij Ajax. Alle aankopen zijn in overleg gegaan met Rik van den Boog en de financieel directeur, genaamd Jeroen Slop. De man, die al ruim 10 jaar bij Ajax de begroting maakt en dit pas 2 jaar winstgevend heeft afgesloten. Marco had bedongen, dat hij na de verkoop van Sneijder(27 milj), Babel(18 milj), Hetinga(10 milj) en Maduro(4 milj) de helft mocht investeren. Natuurlijk liet de grootste aankoop, Miralem Sulejmani, hem in de steek. Evander Sno was geen gelukkige aankoop, Enoh een meevaller en Oleguer bleek opbouwend tekort te komen. Maar de directie moet natuurlijk niet doen alsof Marco van Basten Ajax financieel aan het wankelen heeft gekregen, daar zijn zij zelf verantwoordelijk voor. Maar, waarschijnlijk zullen de heren zelf vinden, dat die rode stropdas hen zo goed staat en denken ze niet aan opstappen

Ondertussen gaat Ajax verder met het vergooien van de titelkansen in uitwedstrijden. Natuurlijk is Roda JC thuis dit seizoen ongeslagen en heeft Ajax het historisch gezien altijd moeilijk in het verre Limburg. Maar na een zeer goede eerste helft, volgde ook onder Frank de Boer de traditionele ineenstorting in de tweede helft. Het is triest om te constateren, dat ‘de derde ster’ verder weg is dan ooit.

Maar er is hoop met de komst van Johan Cruijff en de nieuwe ledenraad. Als Egyptische studenten het voor elkaar krijgen om in 18 dagen een dertig jaar regerende ‘jokkebrok’ te verjagen, dan moet Johan Cruijff en consorten het toch lukken om een notoire leugenaar met rode stropdas de ArenA uit te jagen.

Dus Rik, ik vraag je: ga toch weg, het is voorbij, we hebben genoeg van al je gelieg en draaikonterij. Doe het alsjeblieft snel en geef Johan Cruijff de sleutel naar ‘de derde ster’. Geloof me, Ajax kan echt zonder jou.

 

Tot volgende week

Remko van der Ploeg

Wilt u reageren? Dat kan op remko@Ajax1.nl