Ajax doet al jaren niet mee in de absolute Europese top. Toch bestaat er een kans dat de Amsterdamse club zal gaan schitteren in de toekomst. Ajax zou daarbij vooral moeten kijken naar het kampioenenbal, stelt Maarten Fontein in het Algemeens Dagblad. ”Mits het een gezondere en eerlijke Europese competitie wordt, is het uiteindelijk best mogelijk.”

“Een club als Ajax zou met het nieuwe Europese licentiesysteem zijn talenten bij elkaar kunnen houden en met een mooie lichting een gooi te doen naar de cup met de grote oren”, denkt hij. Het licentiesysteem zou ervoor moeten zorgen dat clubs met schulden niet zomaar mogen deelnemen aan het grootste toernooi ter wereld.

Michael van Praag is het eens met voormalig bestuurder Fontein. “Vanaf 2013 moeten de clubs hun zaakjes op orde hebben, dan hebben ze nog tot 2016 voordat er echt opgetreden gaat worden. UEFA-voorzitter Michel Platini heeft dat op een gegeven moment doorgedrukt. Dat betekent dat clubs zich dadelijk niet meer zomaar kunnen versterken als ze schulden hebben.”