Afgelopen week sijpelden berichten naar buiten dat Juan Familia-Castillo op het punt staat de Ajax-opleiding te verruilen voor die van een Engelse topclub. Chelsea en Manchester United worden genoemd als belangrijkste kandidaten. Het zou betekenen dat de tactiek van een geraffineerd makelaarskantoor heeft gewerkt. Wie de strategie bestudeert ziet grote gelijkenissen met ronselaars van IS en loverboys. In het voetbal wordt er alleen bar weinig gedaan tegen het inpalmen van jonge jongens. Er staat toch immers een royale financiële vergoeding tegenover?!

De tactiek van IS-ronselaars en loverboys is duidelijk. Richt je op jongeren met een zwakke sociale achtergrond. Zij zijn vaak nog in te palmen door een gevoelige snaar te raken. Veel mensen reageren vaak vol onbegrip als zij extremistische jongeren zien overgaan tot gruweldaden, maar de echte terreur vindt gewoon plaats bij ons in eigen land. Wie houdt immers de gevaarlijke mannen tegen die gouden bergen beloven aan jongeren die gevoelsmatig zijn afgedwaald van het juiste pad? Kun je het deze jeugd kwalijk nemen dat zij gaan voor de zogenaamde kans hun zonden en die van hun familie uit te wissen via het martelaarschap? Het mechanisme voorafgaand aan wat we zien op TV is uiterst verwerpelijk en verdient veel meer aandacht dan het voor het grote publiek zichtbare gevolg.

In de voetballerij zijn er ook soortgelijke types actief. Deze mensen werken vaak voor kantoren die zich richten op talenten uit gebroken families die maar weinig geld tot hun beschikking hebben. Veel van deze kinderen zijn gevoelig voor de boodschap die deze ‘ronselaars’ hebben. Gouden bergen worden er beloofd en er wordt op het gevoel ingewerkt. Geen wonder dat veel van deze jongens de verleiding van het grote geld niet kunnen weerstaan. Je kunt het hen amper kwalijk nemen. Familia-Castillo liet in de winterstop al een wedstrijd van de A2 lopen om een kijkje te nemen in Engeland, waar de rode loper voor hem werd uitgelegd. Ajax was volstrekt kansloos. In tegenstelling tot eerdere gevallen waarin grote talenten de club verlieten de voorgaande jaren lijken de Amsterdammers er nu wel veel aan te hebben gedaan deze jongen te binden. Het was echter een gevecht tegen de bierkaai.

Waar we Familia-Castillo terugzien over een jaar of tien is de vraag. Je hoeft alleen maar te kijken naar de selectie van het Nederlands elftal tijdens het WK van 2014 om te beseffen dat er voor de meeste vroeg vertrokken talenten de eerste jaren van hun carrière slechts een rol in de marge is weggelegd. Alleen Tim Krul haalde de selectie. Karim Rekik, Jeffrey Bruma, Patrick van Aanholt en Kyle Ebecilio kwamen allemaal enige tijd terug naar de Eredivisie waar ze uiteindelijk kostbare speeltijd kregen. Wat er ook beloofd wordt, het is slechts voor weinigen weggelegd om direct al op hoog niveau te schitteren. Vraag het Nathan Aké, die al jarenlang probeert een plek in de hoofdmacht van Chelsea te bemachtigen. Zeker jongeren uit een kwetsbaar sociaal milieu verdienen bescherming tegen mooie praatjes. Maar wie beschermt hen? Het is een van de vele verderfelijkheden van het moderne voetbal waar je de desbetreffende talenten zelf eigenlijk niet op aan kunt kijken.