Donny van de Beek wordt de laatste dagen steeds nadrukkelijker in verband gebracht met een overgang naar Real Madrid, maar staat dinsdagavond ‘gewoon’ met Ajax aan de aftrap in de eerste ontmoeting met PAOK Saloniki. Hiermee neemt de Amsterdamse club een flink bedrijfseconomisch risico. Mocht de middenvelder geblesseerd raken, kan Ajax de transfersom van minimaal 50 miljoen euro mogelijk vergeten.

Mino Raiola denkt dat dit te maken heeft met de huidige goede financiële positie waarin de Amsterdamse club zich bevind. “Er is een Ajax-kant en een Van de Beek-kant”, zegt de zaakwaarnemer in De Telegraaf. “En die staan natuurlijk lijnrecht tegenover elkaar. Als Ajax geld nodig had, zouden ze hem hebben gevraagd of gezegd niet te spelen.”

Erik ten Hag zei tijdens de laatste persconferentie al dat de 22-jarige middenvelder gewoon gaat spelen. “Hij is erbij en start”, maakte de Ajax-trainer duidelijk. “Hij speelt volgende week ook.” De Telegraaf denkt dat Ajax bereid is om risico’s te lopen met Van de Beek omdat de transfer naar Real, door het schimmenspel rond Paul Pogba, nog geen uitgemaakte zaak lijkt te zijn. Bovendien zijn de financiële en sportieve belangen bij het behalen van Champions League-voetbal gigantisch.