Na het teleurstellende gelijkspel tegen sc Heerenveen en de afstraffing in de Klassieker tegen Feyenoord wisten de Ajacieden wat er vanavond van hen verwacht werd. VVV Venlo leek daarbij de ideale tegenstander om de kater van de pijnlijke 6-2 tegen de aartsrivaal weg te spoelen.

Van een walk-over leek er in ieder geval al snel geen sprake te zijn. Toch was Kasper Dolberg in de 11e minuut op prachtige wijze dichtbij het eerste doelpunt toen de teruggekeerde Tagliafico de bal voorgaf. De Deen kreeg de bal op artistieke wijze echter net niet achter VVV-doelman Unnerstall te krijgen.

Tot heel veel kansen leidde het eerste offensief van Ajax in ieder geval nog niet, maar de terugkeer van de Argentijn leek wel voor meer balans in het elftal te zorgen. De Amsterdammers bleven geduldig op zoek gaan naar de openingstreffer maar toch was het VVV dat er ineens gevaarlijk uit kon komen. Het was echter aan de slechte voortzetting van Grot te danken dat de Venloënaren niet in kansrijke positie konden komen.

Ajax had verder de controle maar wist daarbij eigenlijk niet echt tot grote kansen te worden en de wedstrijd kabbelde een beetje voort richting de tweede helft. Een makkelijk gegeven vrije trap gaf Hakim Ziyech echter de mogelijkheid om Ajax toch op voorsprong te brengen. De Marokkaan krulde de bal in de korte hoek buiten he bereik van de doelman.

Ajax leek in de tweede helft wat gretiger uit de startblokken te komen en na 52 minuten was het dan ook 2-0. Na een chaotische situatie wist Van de Beek de bal bij Dolberg te krijgen, die de bal op zijn borst controleerde en deze met een halve volley prachtig met buitenkant rechts wist af te maken.

In de 60e minuut viel ook de 3-0. Kristensen stuitte in eerste instantie nog op Unnerstall maar Tadic wist de bal wel in het doel te krijgen. Het verzet van VVV leek hiermee definitief gebroken. Ajax speelde met veel meer drang naar voren en de 4-0 leek dan ook net lang uit te kunnen blijven.

Toch duurde het nog tot de 85e minuut voordat Ajax de score verder kon uitbouwen. De ingevallen Neres draaide weg bij de verdediger en tikte de bal in het doel. Hiermee kon er toch nog een grote score neergezet worden, zeker nadat andere invaller zijn 99e doelpunt voor Ajax in de Eredivisie mocht maken. Het slotakkoord was voor Donny van de Beek, die na knap voorbereiden van Neres de 6-0 binnenschoot. Zo wisten de Amsterdammers de kater van de Klassieker deels van zich af te spelen.