Ajax heeft zondagmiddag eenvoudig gewonnen van ADO den Haag. ADO kwam in de eerste helft nog op voorsprong, maar Ajax toonde veerkracht en won uiteindelijk met 1-5.

Ajax had het lastig in het begin tegen ADO op een slecht veld in den Haag. Het kreeg in het eerste half uur een paar kleine kansjes met Tagliafico, Dolberg, Mazraoui en Neres, maar het tempo lag simpelweg te laag om de verdediging van ADO echt pijn te doen.

In de 32e minuut kwam de eerste echte grote kans voor de Amsterdammers. Kasper Dolberg hield in een pittig duel bij de cornervlag Beugelsdijk van zich af en vond een opkomende Daley Blind. Blind ging de combinatie aan met Tadic en gaf voor op Neres, maar de Braziliaan kwam net een teenlengte te kort om de bal in te glijden.

Niet veel later was Ajax weer gevaarlijk. De Jong werd over rechts weggestuurd door Mazraoui na een vrije trap van ADO en kon zo op Swinkels af. Frenkie kapte de doelman uit en werd vervolgens gevloerd, maar na een korte review van de VAR werd er gewoon doorgespeeld.

Toch was het ADO den Haag wat als eerste toesloeg. Na een korte corner kwam El Khayati vrij op de rand van de zestien. El Khayati kapte David Neres met speels gemak uit en schoot keihard in de verre hoek.

Het antwoord van Ajax liet niet lang op zich wachten. Een paar minuten later stoomde Daley Blind weer eens op. De verdediger speelde in op de diepgaande van de Beek, die oog in oog met Swinkels koelbloedig bleef en de gelijkmaker maakte.

Vlak voor rust werd het zelfs al 1-2 voor de ploeg van Erik ten Hag. Waar de VAR eerder een mogelijke overtreding op de Jong wegwuifde, werd een overtreding op Dolberg wel bestraft met een penalty. Dusan Tadic mocht dus van elf meter aanleggen en schoot hard zijn zestiende van het seizoen binnen.

In de tweede helft kwam ADO amper meer aan aanvallen toe, maar was het tempo opnieuw te laag om het de thuisploeg echt lastig te maken. Dolberg, die actief bij het spel betrokken was, kreeg enkele kansjes, maar wist het Zwinkels niet heel lastig te maken.

De 1-3 liet lang op zich wachten, maar in de 74e minuut kwam de bal voor de voeten van Hakim Ziyech na een overname van Frenkie de Jong. Ziyech, die een lastige middag had in den Haag, haalde van zo’n twintig meter uit en schoot de bal in de verre hoek.

Vier minuten later was daar ook de 1-4. Frenkie de Jong versnelde knap en vond van de Beek in de zestien. De maker van de 1-1 gaf de bal af op Kasper Dolberg, die de bal door de benen van Zwinkels schoof.

De gifbeker was nog niet helemaal leeg voor ADO, want de vijfde kwam er ook nog. In de 83e minuut leverde Immers de bal in bij Ziyech in eigen zestien. Ziyech kon gemakkelijk de 1-5 binnenschieten en maakte daarmee zijn veertiende van het seizoen.

Recordbreker Schöne staat voor prachtige mijlpaal