Ajax komt morgen met goede winstcijfers, laat Tom Muller van Theodoor Gilissen aan RTL Z weten. Toch is dat voornamelijk te danken aan de (incidenteel) hoge transferinkomsten. Afgelopen keer kon de directie eindelijk weer eens een winst presenteren. Het gigantische miljoenenverlies was toen veranderd in een winst van 2,2 miljoen euro.

Voor morgen verwacht Muller dat de voetbalonderneming ook met een keurige winst komt. “In deze rapportage worden de grote transfers meegenomen, zoals die van Suarez. Ik verwacht daarom een winst van ongeveer 5 miljoen euro, plusminus 35 cent per aandeel. Een leuke, redelijke winst per aandeel.”

Mooie winstcijfers, de club zou hiermee de goede resultaten van de vorige keer doortrekken. Toch is Muller somber over het komende halfjaar. “Wat je ziet is dat de club totaal afhankelijk is van transfers en deelname aan Europees voetbal. De begroting van Ajax gaat uit van een deelname aan de Champions League, minimaal drie keer per vijf jaar. En voor de aandeelhouder wordt het pas echt leuk als ze verder komen in het toernooi.”

Vooral die flinke transferinkomsten zullen de Amsterdammers het komende halfjaar niet genieten, denkt de analist. “Dan is de winst van morgen dus leuk, maar kan je je afvragen of dat door is te trekken. Het kan ook zo maar weer eens verlies zijn.” Grote winst is volgens Muller te halen uit de jeugdopleiding. “De jeugd heeft de toekomst. Je moet de opleiding meer versterken en daar waarde uithalen.”