Ajax en Sparta maakten donderdag bekend een overeenkomst van drie jaar te hebben getekend, waarbij beide clubs nog nauwer zullen gaan samenwerken. Hiervoor investeert de Amsterdamse club een bedrag van bijna twee miljoen euro in de jeugdopleidingen van de Rotterdammers. ‘Een meesterzet’, zo vindt Valentijn Driessen.

In zijn column van vrijdag spreekt de chef voetbal van De Telegraaf zijn bewondering uit voor de deal. “In een klap heeft Ajax het scoutings- en opleidingsgebied uitgebreid met een groot deel van het dichtbevolkte Zuid-Holland, Rotterdam zelf, Midden- en West-Brabant en Zeeland. Een steunpunt om van te watertanden”, schrijft Driessen. “Met het verlenen van extra financiële armslag aan Sparta in de komende drie jaar giet Ajax-directeur Marc Overmars zijn visie in een structureel jasje.”

“Hij vindt dat je als topclub ruimhartige vergoedingen voor zelf opgeleide spelers moet betalen ter bestendiging van dure jeugdopleidingen van kleinere clubs. Een fair en solidair uitgangspunt, wat meer oplevert dan elkaar uitroken.” Driessen ziet geen gevaar dat Ajax qua opleiding en scouting zo groot wordt dat andere clubs geen heil meer zien in het opleiden van spelers. “De geldkraan dichtdraaien zou van kortzichtigheid getuigen. Voor andere profclubs loopt er in Nederland genoeg toptalent rond om op te leiden.”

Driessen denkt dat ook juist dat de samenwerking tussen Ajax en Sparta andere clubs moet aanzetten om financieel en kwalitatief meer in hun jeugdopleiding te investeren. “Zo profiteert het Nederlandse profvoetbal juist extra van deze door Ajax en Sparta aangewakkerde concurrentie in opleidingsland. Zoals de opleidingen van Ajax en AZ elkaar al een tijdje opstuwen in Noord-Holland.”

Zoveel verdiende Ajax nu al in de CL, meer miljoenen lonken