Ajax is de groepsfase van de Europa League niet goed begonnen. Tegen een matig Celtic werd slechts één punt behaald. Na een 2-1 achterstand bij rust, door kinderlijke fouten achterin, wist Ajax tegen 10 Schotten één punt in Amsterdam te houden. De Amsterdammers hadden misschien nog recht op meer dan een punt, maar Milik en Klaassen waren in de slotfase niet scherp genoeg.

Waar Ajax en Celtic in het seizoen 2013/2014 nog tegenover elkaar stonden in de groepsfase van de Champions League, zijn ze dit jaar beiden veroordeeld tot het spelen van de Europa League. De poule wordt gecomplementeerd door Fenerbahçe SK en Molde FK.

Frank de Boer had voorafgaand aan de wedstrijd al aangekondigd dat de spitspositie, die de laatste weken werd ingevuld door Arek Milik, niet onbesproken was. In de tweede helft tegen FC Twente werd er al geëxperimenteerd met Klaassen in de spits en Fischer op 10. Dat bleek een voorbode voor de opstelling van vandaag tegen Celtic. Door de schorsing van Riechedly Bazoer zakte Sinkgraven terug naar de linkshalfpositie en kwam er op de positie van linksbuiten een plekje vrij voor Amin Younes, die een goede indruk maakte bij Jong Ajax. Dit ging ten koste van de basisplaats van Arek Milik. Ook voor Mitchell Dijks, die terugkeerde van een liesblessure, was er op de linksbackpositie weer een plekje ingeruimd.

In een volgepakte ArenA begon Ajax niet goed aan de wedstrijd. Beide ploegen speelden afwachtend, maar het eerste noemenswaardige moment na acht minuten betekende meteen een doelpunt. Na geklungel achterin van Riedewald en Sinkgraven kwam de bal aan de rechterkant van het zestienmetergebied waar Bitton de bal hard in de verre hoek kon schieten: 0-1. Pas na een kwartier begon Ajax zelf te voetballen dit resulteerde alleen in een grote kans van El Ghazi. Na 25 minuten scoorde Ajax uit de eerste goedlopende aanval de 1-1. Younes zette aan de linkerkant een goede actie in en behield het overzicht. Klaassen legde de bal achter het standbeen klaar voor Fischer die de bal hard en zuiver binnenschoot.

In de fase die volgde had Ajax de wedstrijd volledig onder controle. Celtic kwam er geen enkele keer uit en werd alleen gespeeld op de helft van Celtic. Debutant Younes liet zien over veel snelheid en een goed overzicht te beschikken. Veel grote kansen leverde dit echter niet op. In de 40e minuut kreeg Celtic een grote kans na een onterecht gegeven ingooi, maar Cillessen redde katachtig op een van richting veranderde inzet van dichtbij. Twee minuten later was het alsnog raak. De ervaren Zweed Lustig kon bij de tweede paal vrij inkoppen: 1-2. Cillessen, Gudelj en Sinkgraven zagen er hier alle drie niet goed uit. Door dit doelpunt ging Ajax de rust in met een 1-2 achterstand.

Ondanks het kleine aantal kansen en de 1-2 achterstand begon Ajax ongewijzigd aan de tweede helft. Ajax begon heel dreigend en opnieuw kwam er veel gevaar vanaf de linkerkant via Younes. In een aanval nam eerst Fischer de bal niet goed mee waar hij vrije doortocht richting het goal leek te hebben en vervolgens probeerde Klaassen op een pass van Fischer een hakje te doen terwijl hij nagenoeg vrij voor keeper Gordon stond. Een minuut later werd Celtic weer gevaarlijk uit een standaardsituatie. Cillessen verwerkte een corner niet goed. De bal kwam op 16 meter van de goal voor de voeten van Forrest terecht. Zijn schot werd echter tot twee keer toe geblokt.

Waar veel voorzetten van Dijks, El Ghazi en Gudelj vaak niet aankwamen was dat in het geval van Celtic anders. Na een uur spelen viel een uitstekende voorzet bij de tweede paal, maar de inzet van Griffiths belandde in het zijnet. Hierna greep Frank de Boer in. De uitstekend spelende Younes en de slecht spelende Sinkgraven verlieten het veld voor Milik en Serero. Hierdoor schoof Klaassen terug naar het middenveld en ging Fischer op de linkerkant spelen.

Ook na deze wissels had Ajax moeite met het creëren van kansen. Na 73 minuten ging linksback Emilio Izaguirre voor de zoveelste keer over de schreef: gele kaart. Met al een gele kaart op zak maakte hij een aftocht richting de kleedkamers. Meteen hierna besloot Frank de Boer zijn derde wissel in te zetten: Schöne kwam in de ploeg voor Fischer.

Ajax voerde druk nog wat extra op. In de 80e minuut kreeg Milik een grote kopkans na een perfecte voorzet van El Ghazi. Zijn kopbal belandde echter op de binnenkant van de paal. Celtic wist Ajax alleen nog af te stoppen met overtredingen. Een voorzet van Dijks, werd door Commons geblokkeerd met de handen wat een vrije trap opleverde op zo’n 20 meter van de goal. Schöne was degene die achter de bal ging staan en zorgde voor een gelijke stand. Zijn voorzet werd door niemand aangeraakt en viel binnen bij de tweede paal: 2-2.

Het slotoffensief dat volgde leverde geen goal meer op. Twee gevaarlijke voorzetten van Dijks konden door Milik en Klaassen niet tot goal worden verwerkt. Vooral de kans van Milik had erin gemoeten, maar tegendraads kon hij de bal niet genoeg naar beneden koppen. Klaassen kreeg ook nog een schietkans na goed werk van Schöne, maar zijn poging werd geblokkeerd. Zo laat Ajax een aantal punten liggen tegen een erg matig Celtic.

De volgende wedstrijd van Ajax in de Europa League is uit tegen Molde FK op 1 oktober. Er zullen dan drie punten gehaald moeten worden om plaatsing voor de volgende ronde in het zicht te houden. Ajax nieuws Ajax1.nl