Het begin van 2011 heeft op trainersgebied een aantal wijzigingen bij Ajax opgeleverd. Zo hebben er een aantal wijzigingen bij de trainersstaf van de Ajax Jeugopleiding plaatsgevonden. Ook werd Frank de Boer definitief benoemd tot hoofdtrainer van Ajax 1. Algemeen directeur Rik van den Boog legt uit.
Frank de Boer tekent voor drieeënhalf jaar. Daar spreekt veel vertrouwen uit.

,,Klopt, we hebben inderdaad veel vertrouwen in Frank.”

Hoe zie je zijn rol?

,,Frank gaat zich puur richten op het eerste elftal, in tegenstelling tot zijn voorgangers, die ook andere verantwoordelijkheden hadden, zoals de jeugdopleiding en de scouting. De filosofie van de club is de filosofie van Frank de Boer.”

Komt dit contract ook voort uit zijn goede start als ‘interim’ in december, met de overwinningen op AC Milan, Vitesse en AZ?

,,Nee, want zó opportunistisch zijn we natuurlijk niet. Ik heb voor het vertrek van Martin Jol al gesprekken met Frank gevoerd over zijn ambities en ideeën. Hij stond hier al bekend als een trainer met enorme potentie. De mensen met wie hij heeft samengewerkt zijn allemaal vol lof over zijn trainingsstof en zijn aanpak. Dat heeft hij inderdaad in december al laten zien bij het eerste elftal, maar neem van mij aan dat hij ook wedstrijden zal gaan verliezen, want dat hoort er bij. Ik geloof vooral in de combinatie van Frank, als relatief jonge hoofdtrainer met veel kwaliteiten en daaromheen een ervaren staf. Daarom kunnen we tevreden zijn met de benoeming van Hennie Spijkerman.”

Spijkerman wordt assistent-trainer. Aan welk profiel moest de assistent-trainer voldoen?

,,We zochten iemand die goed bij Frank zou passen. In alle opzichten. Bij voorkeur iemand die Ajax goed kent en heel veel ervaring heeft. Zo’n persoon moet ook loyaal zijn aan de hoofdtrainer. Dan is het logisch dat je bij Hennie Spijkerman uitkomt. Hennie en Frank kennen elkaar al een paar jaar. Ze hebben de afgelopen weken een paar keer contact gehad om met elkaar over deze samenwerking te praten. Dat was allemaal heel positief. Het is jammer voor Ajax Cape Town, want hij deed het daar ook erg goed en hij had het in Kaapstad erg naar zijn zin. Maar voor ons is het eerste elftal in Amsterdam natuurlijk het meest belangrijk.”

Wie wordt zijn opvolger in Zuid-Afrika?

,,Dat is nog niet bekend. We zullen daarover met de directie in Kaapstad, maar ook met andere betrokkenen zoals Foppe de Haan, die daar hoofdtrainer is, gesprekken gaan voeren.”

Wat wordt de rol van Danny Blind?

,,Danny blijft in zijn rol als assistent bij het eerste elftal. Al wordt zijn rol anders qua invulling dan bij de vorige trainer. Je zag in december al dat Danny erg veel voor Frank kan betekenen en aanvullen. Hij krijgt er ook nog wat taken bij, zoals de organisatie rondom het eerste elftal en hij zal, al dan niet samen met Frank, veel contact hebben met ons als directie over bijvoorbeeld aan- en verkopen.”

Ook bij Jong Ajax zijn veranderingen. De trainers zijn allebei vervangen. Waarom?

,,We zijn van mening dat de kwaliteiten van Bryan Roy meer liggen bij het geven van individuele trainingen. Daar gaat hij zich nu weer volledig op richten. Albert van der Dussen is een goede trainer gebleken. Maar hij paste toch niet zo goed bij Jong Ajax als we vooraf dachten. We zijn met hem in gesprek over een andere functie.”

De nieuwe trainer van Jong Ajax is Gery Vink.

,,Ja, Gery Vink is klaar voor Jong Ajax. Hij heeft in veel andere trainersfuncties, zowel bij Ajax, Vitesse als PSV, bewezen een vakman te zijn. Jong Ajax valt sinds een half jaar weer onder de jeugdopleiding. Onze Hoofd Jeugdopleiding Jan Olde Riekerink kwam gelijk met de naam van Gery toen we spraken over een andere invulling van de trainersstaf bij Jong Ajax. We hebben er veel vertrouwen in dat Gery de spelers van Jong Ajax op een goede manier kan klaarstomen voor het nog grotere werk. We zijn nog op zoek naar een assistent-trainer.”

Het vlaggenschip van de jeugdopleiding, de A1, komt onder leiding te staan van Dennis Bergkamp en Fred Grim.

,,Inderdaad. Ze volgden samen enkele jaren geleden met succes de cursus Coach Betaald Voetbal en kennen elkaar goed. Beiden zijn Ajacieden met verschillende ervaringen als trainer. Voor Dennis is het weer een stapje verder in de zorgvuldige weg die hij volgt sinds hij terug is in Nederland en bij Ajax. Fred heeft bij Sparta Rotterdam al bij het eerste elftal in de technische staf gezeten en heeft met Pieter Huistra Jong Ajax ‘gedaan’. Daarnaast hebben Fred en Dennis allebei de jeugdopleiding doorlopen. Ze hebben beiden op een verschillende manier een jarenlange loopbaan als prof achter de rug. Alles bij elkaar maakt het ze tot zeer geschikte trainers voor de A1. Voor de spelers uit dat elftal is het jammer dat Frank en Bob weg zijn, maar ze krijgen er twee goede trainers voor in de plaats.”

Is met al deze veranderingen alles wat betreft de invulling van het technische gedeelte klaar?

,,Nee. We moeten nog op zoek naar iemand die ons, de directie, kan ondersteunen bij het verder neerzetten en uitvoeren van het technische beleid van de club. Bijvoorbeeld een technisch directeur of een technisch manager. Een zeer belangrijke positie binnen Ajax, voor zowel de korte als de lange termijn. Om tot het ideale model te komen, met daarbij de juiste persoon, voeren we gesprekken met diverse mensen die kennis en ervaring op dit gebied hebben. Dan moet je dus niet alleen aan de directie denken, maar ook aan de Raad van Commissarissen, enkele mensen uit de vereniging et cetera. De term ‘klankbordgroep’ is op deze verzameling van mensen van toepassing. Maandagavond zitten we met de Ledenraad om tafel en zal dit onderwerp ook aan de orde komen. We willen graag voor het einde van het seizoen alles hieromtrent in orde hebben.”

Bron: Ajax.nl