Na de spetterende wedstrijd in de Champions League tegen Real Madrid komt hedenmiddag hekkensluiter NAC op bezoek. Erik Ten Hag start met dezelfde elf namen als woensdag. Dit betekend dat Dolberg en Huntelaar beide niet starten aan de wedstrijd.

VAR-tastisch

Ajax begint sterk aan de wedstrijd. NAC speelt met vijf verdedigers en maakt het daarmee lastig voor de Amsterdammers om ruimtes te vinden. Toch lukt dit aardig en creëert het een aantal kansen maar staat Ajax-huurling van Leer een aantal keer goed in de weg. Na iets meer dan twintig minuten krijgt NAC via Kastaneer de grootste kans om de brilstand van het bord te halen. Echter staat Onana op de goede plek en behoed Ajax daarmee van een achterstand. Ajax wordt slordig na een goede openingsfase van ongeveer tien minuten. Zo laat het NAC in de wedstrijd komen en geeft het de hekkensluiter de gelegenheid om kansen te creëren. Na iets meer dan een half uur krijgt Ajax een penalty na hands van Dervite, scheidsrechter Mulder geeft na het bekijken van VAR-beelden toch een strafschop. Tadic gaat achter de bal staan en schiet raak, hiermee maakt de spits de 1-0. Van Leer zit wel in de juiste hoek maar moet toch zijn meerdere erkennen in de penalty van Tadic. Even later ontsnapt Dervite aan een tweede gele kaart en dus rood. Hij houd De Ligt opzichtig vast in het zestienmeter gebied. Gelukkig voor de verdediger beoordeeld de scheidsrechter dat het niets is. Vlak voor de rust krijgt Ajax nog een corner die door aanvoerder De Ligt op de lat wordt gekopt. Het was een moeizame en saaie eerste helft. Het tempo zal omhoog moeten om de muur van NAC stuk te spelen. Anders zou het nog wel eens een moeilijke middag kunnen worden.

Simpel afwerken

Na rust wisselt Ajax één keer. Schöne blijft in de kleedkamer, zijn landgenoot Dolberg komt voor hem in de plaats. Ziyech gaat daardoor op het middenveld spelen. Neres rechts, Tadic links. Na iets meer dan vijf minuten in de tweede helft maakt Dolberg de 2-0, Ziyech ziet de Deen vrij staan die koeltjes met de buitenkant van de voet afrond. De VAR kijkt nog even of ze iets kunnen vinden om Ajax de goal af te nemen, maar dat kon helaas niet voor de video assistent referee. Na iets minder dan een uur maakt Tagliafico de 3-0, eerder raakte hij nog ongelukkig de paal vlak daarna kopt hij via een voorzet van Ziyech de bal binnen. Uiteindelijk wordt de goal toch als eigen doelpunt bestempeld aangezien de bal via de knie van Kastaneer in het doel belanden. Zo heeft hij toch zijn doelpuntje meegepikt. Ajax heeft in de tweede helft het tempo flink omhoog gegooid en creëert daardoor aanzienlijk meer ruimte voor zichzelf. Na iets meer dan een uur is het Tadic die na een afvallende bal de 4-0 binnen schiet. Ziyech haalt uit maar ziet zijn schot gekeerd worden door sluitpost van Leer, de bal beland voor de voeten van Tadic die knap afrond. De kansen voor Ajax stapelen zich op, vlak na de 4-0 krijgt Dolberg een schietkans maar heeft hij teveel tijd nodig. Niet veel later geeft Tagliafico een schitterende lage voorzet op Van de Beek die op de keeper stuit. Met nog twintig minuten op de klok maakt NAC wederom een eigen doelpunt. Een schot van Ziyech gaat via het been van Palmer-Brown in het doel, Van Leer kansloos. Jurgen Ekkelenkamp en Joël Veltman komen in het veld vlak na de 5-0. Zo is de oud-aanvoerder officieel terug van zijn blessure en maakt hij zijn eerste minuten sinds VVV-Venlo thuis van vorig seizoen. Tadic en Tagliafico maken plaats voor de twee verse wissels. Dankzij de vijf doelpunten die Ajax wist te maken heeft het aan het doelsaldo gewerkt. Zo heeft hierdoor zowel Ajax als PSV een doelsaldo van +58. Vlak voor tijd krijgt NAC nog een mogelijkheid om een aansluitingstreffer te maken maar Onana voorkomt dat.