Ajax heeft de midweekse wedstrijd tegen AZ met 4-1 gewonnen. De Amsterdammers leken het sterke spel uit de klassieker door te trekken, maar na een half uur zakte het niveau ver in. Davinson Sánchez bracht redding met een prachtige omhaal, waarna de thuisploeg uitliep naar een ruime overwinning in de slotfase. De doelpunten werden gemaakt door Bertrand Traoré, Davinson Sánchez, Lasse Schöne en Amin Younes. De tegentreffer van AZ werd gemaakt door Wout Weghorst.

Ajax verscheen met twee wijzigingen aan de aftrap ten opzichte van afgelopen zondag. Kenny Tete verving de geschorste Joël Veltman en Amin Younes keerde na een kleine blessure weer terug in de basis. David Neres begon daardoor op de bank. Ajax pakte direct het initiatief in de wedstrijd en dat leverde na zeven minuten spelen een behoorlijke kans op voor Davinson Sánchez. De Colombiaan kreeg de bal van dichtbij op zijn buik waardoor hij niet kon binnen tikken voor de openingstreffer.

Na een klein kwartier spelen kreeg Bertrand Traoré een grote kans om de score te openen. Na een goede voorzet van Daley Sinkgraven vond de spits Tim Krul op zijn pad, de doelman verkleinde zijn doel goed voordat de aanvaller kon uithalen. Twee minuten later was het wel raak voor Traoré. Hij draaide zich snel weg bij zijn man waardoor hij ruimte creëerde voor Kluivert. Die vond de doorgelopen Traoré vervolgens in het strafschopgebied voor de 1-0. De voorsprong voor Ajax gaf extra vertrouwen want het tempo bij de thuisploeg ging nog een stapje verder omhoog. Bertrand Traoré werd na twintig minuten wederom in positie gebracht, vanuit een lastige hoek vond hij Krul op zijn weg. Even daarna werd Klaassen richting de achterlijn gestuurd, met Krul uit het doel wist hij Ziyech te bereiken op de rand van het strafschopgebied. Het schot van de middenvelder kon door Haps nog net voor de lijn weggehaald worden. Twee minuten later kreeg Ajax op iets meer dan achttien meter een vrije trap te nemen. De bal van Lasse Schöne draaide wel richting de kruising maar hij mikte een meter te hoog.

Het tempo van Ajax zakte het laatste kwartier voor rust drastisch, waardoor het AZ in de wedstrijd liet komen. De grootste kans in de resterende minuten tot de rust was desondanks voor Ajax. Justin Kluivert begon een solo op eigen helft en na het passeren van drie AZ spelers stuitte hij uiteindelijk op doelman Krul. Vlak voor rust leek scheidsrechter Higler nog wel in de fout te gaan. Kluivert had de bal allang gespeeld waarna hij nog een tik kreeg van Haps. De scheidsrechter besloot dat geel wel voldoende was.

Voor Ajax kwam er een tegenvaller in de rust. Davy Klaassen moest zich laten vervangen met een kneuzing aan het onderbeen. Donny van de Beek kwam er voor hem in. Eerste kans na rust was voor AZ. Weghorst schoot van afstand naast. Waarna er ook een mogelijkheid kwam voor Ajax. Een voorzet van Sinkgraven werd door Traoré naast gekopt. Door het trage tempo dat Ajax ook na rust hanteerde hing de gelijkmaker in de rust. En die kwam er dan ook. Een bal over de defensie heen werd door Onana verkeerd ingeschat en daardoor kon Weghorst de bal over de doelman heen binnenkoppen voor 1-1. Een minuut later kregen de bezoekers ook een mogelijkheid om op voorsprong te komen. Na een snelle counter zag Jahanbakhsh zijn schot gekeerd worden door Onana. Ajax leek weer even wakker en ging zelf op zoek naar een nieuwe voorsprong, al bleef het tempo veel te laag om AZ echt aan het wankelen te brengen. Viergever kreeg na ruim een uur wel een aardige mogelijkheid. Een goede corner van Schöne werd door de verdediger over gekopt.

Redelijk uit het niets kwam Ajax twintig minuten voor tijd weer op voorsprong. En hoe. Sánchez kon in eerste instantie niet op doel koppen maar zag de bal vlakbij zich weer omhoog komen. De Colombiaan dacht niet na en werkte de bal met een prachtige omhaal tegen de touwen. Ajax bracht daarna een tweede wissel binnen de lijnen. Hakim Ziyech ging moegestreden naar de kant, Abdelhak Nouri kwam hem vervangen. Ook de laatste wissel bij Ajax kwam niet lang daarna. Kluivert werd vervangen door Neres. Dat sorteerde effect. De Braziliaan stuurde Traoré diep en zag Higler na een overtreding van van Eijden op Traoré naar de stip wijzen. Schöne faalde niet van elf meter en trok de stand naar 3-1. Vijf minuten voor tijd leek het nog even spannend te worden. Jahanbakhsh liep weg uit de rug van Sinkgraven en passeerde vervolgens Viergever. De aanvaller trof met een schot de binnenkant van de paal en zag Tete de bal opruimen. Waar AZ de kans liet liggen sloeg Ajax genadeloos toe. Een geweldige spelhervatting van Onana bracht Younes in het strafschopgebied. De linksbuiten bleef rustig en passeerde Krul door de benen voor 4-1. Dat betekende tevens de eindstand van de wedstrijd. Aanstaande zaterdag wacht voor Ajax alweer de volgende wedstrijd. In Nijmegen gaat Ajax op bezoek bij NEC.