Ajax lijkt na het gelijkspel tegen Benfica van woensdagavond zo goed als zeker te zijn van het bereiken van de knock-outfase van de Champions League. FiveThiryEight berekende dat de kans op de volgende ronde van het miljardenbal maar liefst 98 procent is.

De statistiekenwebsite deed de voorspelling op basis van cijfers uit de ESPN Soccer Power Index (SPI) en data van Transfermarkt en Opta. Hieruit bleek dat Ajax een kans heeft van 77 procent dat het tweede wordt in de groep. De kans dat de Amsterdammers alsnog eerste worden, wordt berekend op 21%.

Ajax heeft over drie weken 37 procent kans dat het wint van AEK in Athene en een kans van 31 procent op een gelijkspel. Dit zou echter al genoeg moeten zijn, de kans dat Benfica in München wint van Bayern is namelijk slechts 8%.

Wanneer Ajax zich daadwerkelijk heeft geplaatst voor de volgende ronde, is de kans op overleving van de achtste finale vooralsnog 42 procent. De kans dat de nummer 2 van de Eredivisie de finale haalt is 7% en de kans op de eindoverwinning slechts 3%.

Portugezen wekten irritatie: ‘Ze bleven maar zuigen en irriteren’