André Onana en Donny van de Beek raakten zaterdag geblesseerd op het kunstgras van PEC Zwolle en dus draait de medische staf van Ajax overuren, nu woensdag de Champions League-kraker om de eerste plek in de poule tegen Bayern München op het programma staat. Erik ten Hag is dan ook een groot voorstander van het afschaffen van de plastic ondergrond.

De oefenmeester ziet een duidelijk verband tussen kunstgras en blessures. “Ja, dat heb ik al zo vaak gezegd”, aldus Ten Hag in De Telegraaf. “Mijn mening heeft niet alleen met blessures te maken, maar je creëert ook een ander type voetbal. Nergens in een vooraanstaande competitie in Europa wordt op kunstgras gespeeld. Dat is de hoofdreden waarom ik tegen ben.”

Onana zei na de 1-4 overwinning op PEC Zwolle al dat meespelen woensdag niet mogelijk zal zijn. Dit ontkent Ten Hag echter. “André zit in de emotie en kan dat nog niet weten. We zullen even moeten afwachten.” Wel lijkt de Ajax-trainer op Van de Beek te kunnen rekenen.

Ook Matthijs de Ligt is niet blij met het kunstgras. “Kunstgras is eerlijk gezegd niet mijn favoriete ondergrond en dat geldt voor meer spelers. Het zou een oorzaak van deze blessures kunnen zijn. Al hadden die ook op gewoon gras kunnen gebeuren. Maar ik denk dat het niet toevallig is dat Donny en André ze hier oplopen.”