© Proshots

Vanavond neemt Ajax het in eigen huis op tegen de Griekse kampioen PAOK Saloniki. Vorige week kwamen de Amsterdammers niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Waar Ajax veel beter was dan de Grieken kreeg het toch twee keer een tegendoelpunt te verwerken. De 2-2 uitgangspositie is een gunstige voor Ajax. Zo lang het niet verliest of met 3-3 of meer gelijk speelt dan is het door. Mocht het weer 2-2 staan na 90 minuten dan wordt er verlengd.

Ajax begint met de volgende elf namen aan het duel met PAOK: Onana; Mazraoui, Veltman, Martinez, Tagliafico; Blind, Marin, van de Beek; Neres, Tadic en Ziyech.

Stone-cold Tadic

Ajax begint goed aan de wedstrijd en deelt al meteen hier en daar wat speldenprikjes uit. Echter creëert het geen echte kansen de eerste twintig minuten. Het laat PAOK wederom weer in de wedstrijd komen waar dat nergens voor nodig is. Ajax is sterker aan de bal maar oogt verdedigend nog wel wat fragiel. Dit wordt duidelijk als Biseswar na een klein half uur de Grieken op voorsprong zet. Hij krijgt een afvallende bal voor de voeten en kan vrij uithalen zonder enige hinder, 0-1. De in Amsterdam geboren Nederlander krijgt alle tijd van de wereld om uit te halen. Niet vele later krijgt Ajax een penalty toegekend nadat Neres voor de tweede keer een duw in de rug krijgt. Aanvoerder Tadic legt aan en mist deze uitgelegen kans om de stand gelijk te trekken. Keeper Paschalakis redt. Vlak voor rust krijgt Ajax wederom een penalty van de arbiter, dit keer omdat Biseswar in het zestienmetergebied de bal tegen de hand krijgt. Weer gaat Dusan Tadic achter de bal staan, dit keer scoort hij wel, 1-1. Paschalakis duikt de zelfde hoek in als bij de eerste penalty, dit keer schiet de Serviër door het midden en laat de keeper kansloos. Vlak voor het einde van de eerste helft komt de doelman van PAOK nog even als een kamikazepiloot in op Hakim Ziyech. Hij schampt de bal maar raakt Ziyech wel vol. De scheidsrechter doet er niets aan. Ongeloof straalt van de spelers en supporters af in de ArenA, dit had toch rood moeten zijn voor de Griekse sluitpost. Ajax mist de controle, er gaat nog veel fout vooral achterin. Gelukkig blijft het bij die ene tegentreffer.

Eind goed al goed

Ajax heeft één wissel doorgevoerd aan het begin van de tweede helft. Marin is in de kleedkamer achter gebleven, Dest is zijn vervanger. Dit betekend dat Mazraoui naast Blind op het middenveld komt te spelen, Dest komt rechtsback te staan. Opmerkelijk als je eerdere teksten van Ten Hag analyseert. Eerder zei hij dat hij aan vastigheid en structuur wilt werken, waarom er dan niet voor Schuurs wordt gekozen zodat Veltman naar de rechtsback positie kan is niet duidelijk.  PAOK tekent voor de eerste grote kans van de tweede helft, Biseswar geeft de bal hard laag voor, gelukkig kan niemand van PAOK zijn voet er tegen aan zetten. Niet veel later wordt Tagliafico gevloerd in de zestien van de Grieken, hij krijgt het aan de stok met Varela en zet zijn nagels in het been van de verdediger. Gelukkig wordt dit niet waargenomen door de arbiter. David Neres krijgt dé kans op de 2-1 na een klein uur spelen, de bal gaat over de verdediger heen waardoor Neres vrij kan uithalen, hij schiet de bal naast. De kansen stapelen zich aan beide kanten op, toch doet het spelbeeld je denken dat Ajax de betere is, het blijft oppassen. Dest lijkt te aanvallend ingesteld voor het defensief zwakke Ajax, er komen veel ruimtes te liggen achter de laatste linie bij Ajax, mede door de opkomende backs die niet snel genoeg kunnen schakelen. Met nog een klein kwartier op de klok komt Klaas-Jan Huntelaar in het veld voor David Neres. Vlak na de wissel komt Ajax dan eindelijk op een 2-1 voorsprong, uit een corner van Hakim Ziyech kan Tagliafico rond de penaltystip inkoppen, hij laat de 1 meter 98 lange doelman van PAOK kansloos. Zeven minuten voor het einde van de wedstrijd krijgt Ajax wéér een penalty. Klaas-Jan Huntelaar en Nico Tagliafico gaan beide naar de grond, de scheidsrechter wijst resoluut naar de penaltystip. Dusan Tadic schiet raak en brengt de stand op 3-1. Biseswar brengt de stand nog op 3-2 en maakt het daarmee nog even spannend. Door het uitschakelen van PAOK staat volgende week al een tripje naar Cyprus gepland, daar wacht APOEL in de play-off ronde. Komt Ajax deze ronde door dan plaatst het zich voor de groepsfase van de Champions League. Eind goed al goed dus voor Ajax dat een paar keer goed weg kwam na omschakelingen van de Grieken.