© Proshots

Ajax heeft de competitie na de interlandperiode winnend hervat. Zaterdagavond won het in een vermakelijk duel uiteindelijk ruim van SC Heerenveen. In de eerste helft had Ajax de nodige moeite met Heerenveen, maar na rust stelde Ajax orde op zaken.

Heerenveen zakte vanaf het begin terug op eigen helft en loerde succesvol met snelle spitsen op de counter. De wedstrijd speelde zich voornamelijk af op de helft van de Friezen. Ajax controleerde de wedstrijd en na een aantal vlotte combinaties beloonde het zichzelf na een klein kwartier. Huntelaar mikte een vrije trap hard in de hoek van Warner Hahn, waarna de bal via de rug van Tadic in de kruising eindigde. Een gelukkige, maar verdiende voorsprong voor Ajax.

De verwachting was dat Ajax deze lijn door zou zetten, maar niets was minder waar. Heerenveen komt na de 1-0 een aantal keer gevaarlijk door en dit zorgde in de 22e minuut voor de gelijkmaker. Van Bergen ontsnapte aan Blind, waarna hij het overzicht hield en de bal op het juiste moment klaar legde voor Odgaard, die simpel binnentikte. Heerenveen bleek dodelijk effectief in de counter, want de volgende aanval was wederom raak. Na een overtreding op Veltman scoorde Odgaard opnieuw. De VAR dirigeerde arbiter Lindhout echter naar de zijkant, waarna de goal alsnog werd afgekeurd.

De verdedigende wanorde bij Ajax werd in deze fase niet afgestraft, want nadat van Bergen nogmaals op Onana stuitte, viel de goal uiteindelijk aan de andere kant. Uit het laatste wapenfeit voor rust, een strakke corner van Promes, kopte Tagliafico snoeihard binnen.

Na rust veranderde het spelbeeld niet. Ajax combineerde geduldig en na de achtste hoekschop verhoogde Ajax de marge. Na een slimme corner van Ziyech legde Tadic de bal panklaar voor de inkomende Schuurs, die de bal makkelijk kon binnenlopen. Deze goal kwam Heerenveen niet meer te boven, want zes minuten later viel de mooiste goal van de avond. Een prachtige pass van Ziyech werd met een volley afgerond door Tagliafico, die zijn tweede goal mocht noteren. In het restant van de tweede helft was het eenrichtingsverkeer en kreeg de thuisploeg kansen om de score verder uit te bouwen. De ingevallen Neres was het dichtste bij de 5-1, maar raakte de paal. Ajax voetbalde de wedstrijd rustig uit, met het oog op de Champions League wedstrijd van aanstaande dinsdag, thuis tegen Lille.