Ajax is koploper in de Eredivisie voor komend seizoen als het gaat om de hoeveelheid televisiegeld in Nederland. De club uit Amsterdam heeft ten opzichte van vorig jaar een stijging van een dikke acht procent ‘gekregen’. De Amsterdammers krijgen op basis van de prestaties van de afgelopen tien jaar 9,3 miljoen euro bijgeschreven en dat is bijna een miljoen meer dan PSV.

De club uit de ‘lichtstad’ incasseert komend seizoen iets meer dan 8,4 miljoen euro. Feyenoord krijgt er anderhalf miljoen euro bij omdat het op de ranglijst, qua televisiegelden over FC Twente heen gaat. Feyenoord kan vanwege die reden circa 7,5 miljoen euro bijschrijven, daar tegenover staat dat FC Twente juist wat verlies maakt. Vitesse en ADO Den Haag zijn ook ‘winnaars’ terwijl Heracles Almelo mogelijk moet inleveren.

Het AD vertelt hoe de televisiegelden worden berekend; “Het meest recente seizoen telt tien keer mee en het seizoen van tien jaar geleden telt slechts een keer mee. Per seizoen krijgt de kampioen 18 punten, de runner-up 17 enzovoorts. PSV krijgt zo bijvoorbeeld 180 punten (10×18) voor de titel dit seizoen.”
Ajax nieuws Ajax1.nl