Ajax overweegt een aanklacht bij de FIFA in te dienen over de handelwijze van Liverpool. De Engelse club onderhandelde begin deze maand met Pere Guardiola, de zaakwaarnemer van Luis Suarez (24), zonder dat Ajax op de hoogte was. Volgens de Amsterdammers meldde Liverpool zich pas daarna, op vrijdag 14 januari, officieel bij de clubleiding.

De FIFA-reglementen schrijven voor dat een club toestemming moet verlenen om met een speler te onderhandelen wiens contract langer dan een half jaar doorloopt. De verbintenis van Suarez met Ajax duurt tot medio 2013.

Liverpool wil de Uruguyaanse aanvaller per direct inlijven en voerde daartoe vorige week dinsdag in Engeland opnieuw een gesprek met Guardiola, de broer van Barcelona-trainer Pep. Maandag kwam technisch directeur Damien Comolli naar Amsterdam om met de Ajax-directie te onderhandelen over de transfersom.

Liverpool biedt vijftien miljoen euro, waar de Amsterdammers hun vraagprijs rond de dertig miljoen bepaald hebben. De club van Dirk Kuijt wil Suarez voor minimaal drieënhalf jaar vastleggen, tegen een jaarsalaris van naar verluidt 4,2 miljoen euro.

Trainer Frank de Boer hoopt dat de aanvaller bij Ajax blijft, maar verklaarde vorige week een scenario klaar te hebben voor het geval Suarez alsnog vertrekt. SC Heerenveen-spits Bas Dost is een van de namen op de lijst, terwijl Stoke City-aanvaller Eidur Gudjohnson door voetbalmakelaars is aangeboden bij Ajax.

Bron: VI
Foto: afdb – oscar