Ajax O19 speelt ook na de winterstop Europees voetbal. De Amsterdamse talenten wonnen met 2-1 op bezoek bij Lille. Brian Brobbey en Kenneth Taylor waren trefzeker.

John Heitinga had tijdens de vijfde wedstrijddag van de UEFA Youth League volop keuze. Nadat de Ajacieden Lille op De Toekomst kansloos hadden gelaten, begonnen de Amsterdammers in een 1-2-3-4-1-formatie in balbezit. Naast sterkhouders Brian Brobbey, Neraysho Kasanwirjo, Enric Llansana en Quinten Timber, begonnen ook Naci Ünüvar, Sontje Hansen, Kenneth Taylor, Youri Regeer en Calvin Raatsie in de basis. Veel van hen keerden vorige week terug uit Brazilië (WK O17).

Uitstekende start

Ajax begon uitstekend. Het was ontzettend dominant en zette Lille volledig onder druk. Het resulteerde binnen tien minuten in een 2-0 voorsprong. Brian Brobbey scoorde na een mooie aanval over links en Kenneth Taylor schoot een rebound raak. Halverwege de eerste helft werd Hansen gewisseld voor Van der Sloot – vermoedelijk – vanwege een blessure.

In de tweede helft was de start ook voor Ajax. Na een goede combinatie door het midden eindigde een poging van Brobbey op de Franse doelman. In de rebound konden Regeer en Timber net niet afdrukken. Ajax bleef aandringen en nadat de bal bleef hangen in de zestien van Lille kregen Brobbey, Musampa, Taylor en nog een keer Brobbey allemaal de bal niet tegen het net. Ajax hield de controle, het balbezit en wist de Fransen – wanneer ze wilden aanvallen – makkelijk tegen te houden.

Volwassen

Lille’s eerste grote kans van de tweede helft ging er wel gelijk in. Ouattara schoot de bal beheerst achter doelman Raatsie en bracht zo de spanning uit het niets terug in de wedstrijd. Althans, het leek een spannende slotfase te gaan worden. Lille loerde op de counter en drong wat meer aan, maar niet veel later trok Niasse aan de noodrem en pakte de rode kaart. Ajax hield het balbezit en speelde het duel heel volwassen uit. Telkens als Lille probeerde druk te zetten, speelde het zich er goed onderuit. Hierdoor wilde de thuisploeg nauwelijks meer drukzetten en wachtte het af. En zodoende kwam de 1-2-voorsprong niet meer in gevaar. Ajax O19 en Lille O19 zijn beide door in de Youth League. De Franse club dankt dat vooral aan de zege van Valencia op Chelsea.

Wedstrijdverloop Lille O19 – Ajax O19:
‘3. 0-1 Brobbey
‘7. 0-2 Taylor
’68. 1-2 Lille O19 (Ouattara)
’77. ROOD Lille O19 (Niasse)

Opstelling Ajax O19:
Raatsie; Regeer, Kasanwirjo, Musampa, Douglas; Llansana ©, Taylor, Q. Timber; Hansen (’30. Van der Sloot), Brobbey, Ünüvar (’68. Salah-Eddine).
Wissels: Reiziger, Salah-Eddine, Warmerdam, De Waal, Tasci, Rasmussen, Van der Sloot.