Ajax O19 heeft goede zaken gedaan in Zweden. De ploeg van John Heitinga won met 0-4. Jurgen Ekkelenkamp (2), Ché Nunnely en Ryan Gravenberch waren trefzeker.

De Amsterdammers begonnen erg matig aan de wedstrijd. Het was slordig in balbezit en dat resulteerde erin dat Hammarby zo nu en dan er gevaarlijk uit kon komen. Dean Solomons, die in de basis als rechtsback startte, oogde in het begin wat zenuwachtig. De verdediger stond een aantal keer niet lekker opgesteld en was onzorgvuldig in balbezit. Wellicht ook doordat hij op een andere positie dan normaal (centrale verdediger, red.) moest spelen. Halverwege de eerste helft wisselden Darren Sidoel en Dean Solomons van positie. Hierna kreeg Ajax steeds meer controle over de wedstrijd. Kaj Sierhuis was voor rust drie keer gevaarlijk.

In de tweede helft was alles anders. Ajax controleerde de wedstrijd volledig, kreeg kansen, creëerde ruimte en was zorgvuldiger in de passing. In de 51e minuut zorgde het overwicht voor de verdiende voorsprong. Ché Nunnely mocht ver komen, schoot op doel maar de bal werd niet lekker verwerkt. In de rebound kon Jurgen Ekkelenkamp raak schieten. Nog geen twee minuten later was het opnieuw Ekkelenkamp de scoorde. De middenvelder kreeg de bal, na een fraai passje van Ylätupa, en lobde die goed over de doelman heen. Na een goede aanval lag er veel ruimte aan de kant van Nunnely, waar de bal ook naar toe ging. De buitenspeler trok naar binnen en haalde schitterend uit. De bal verdween fantastisch in de kruising van de korte hoek.

Een minuut later mocht Ryan Gravenberch zijn debuut in de UEFA Youth League maken. De 15-jarige middenvelder maakte zijn O19-debuut al afgelopen zaterdag in Heerenveen (1-5 winst, red.). Het talent wist vlak voor tijd zijn debuut op te luisteren met een doelpunt. Na een mooie controle werkte hij de bal beheerst achter de Hammarby-goalie. Gravenberch is nu de jongste speler ooit die in de UEFA Youth League wist te scoren! Op 17 oktober is de returnwedstrijd (19:00 uur) op Sportpark de Toekomst.

Wedstrijdverloop:
’51. 0-1 Ekkelenkamp
’53. 0-2 Ekkelenkamp
’70. 0-3 Nunnely
’90. 0-4 Gravenberch

Opstelling Ajax O19:
El Maach; Sidoel, Solomons, Kemper, Bakker; Ter Heide, Pasquali, Ekkelenkamp (’71. Gravenberch); Ylätupa, Sierhuis (’77. Pereira), Nunnely (’73. Thethani).
Wissels: Reiziger, Botman, Pereira, Thethani, Gravenberch, J. Maduro, Van Gelderen.