Ajax O19 speelde woensdagmiddag de derde groepswedstrijd in de UEFA Youth League tegen Chelsea O19. De bezoekers uit Londen wonnen met 1-0 op De Toekomst.

Afwezigen

Bij de Amsterdammers ontbraken 8 spelers vanwege het WK O17 in Brazilië, dat later deze week zal gaan beginnen. Het was dus best even puzzelen voor trainer John Heitinga. Vooral aanvallend waren er wat wisselingen. Zo begon Christian Rasmussen (Ajax O17) voor het eerst in de basis bij O19 en waren er onder andere ook basisplaatsen voor Tasci en Dostanic.

Chelsea O19 kwam razendsnel op voorsprong. Na een opvallende corner-variant waarin alle Chelsea-spelers in een soort rijtje achter elkaar begonnen, kopte Ballo binnen. Na een kleine tien minuten spelen kreeg Ajax de eerste serieuze mogelijkheid. Een goede aanval via Quinten Timber en Tunahan Tasci kwam terecht bij Damjan Dostanic, die de bal niet goed raakte en zag afzwaaien voor het doel langs. Ook bij de volgende grote mogelijkheid was een belangrijke rol weggelegd voor Timber, die knap de zestien in dribbelde. Zijn schot werd geblokt, maar kwam nog terecht bij Rasmussen die uit de draai kon schieten. Een lekker lopend één-tweetje tussen Dostanic en Douglas leverde een volgende gevaarlijke mogelijkheid op. Wederom wist een Ajacied niet goed uit te halen. Op slag van rust was het opnieuw Timber die voor gevaar zorgde. Een schot werd via een Chelsea-verdediger gekraakt tot corner.

Heitinga wisselde in de rust één keer: De Waal verving Dostanic, die het moeilijk had tegen de fysiek sterke verdediging van Chelsea. De thuisploeg had het ook na rust erg lastig tegen de Londenaren. Er werden nauwelijks kansen gecreëerd aan beide kanten in de eerste vijftien minuten van het tweede bedrijf. Af en toe kwam Ajax in een gevaarlijke positie. Een vrije trap van De Waal ging over, Rasmussen probeerde het met een schot na een voorzet vanaf de zijkant en Tasci bediende De Waal met een prachtig hakje maar ook die poging ging niet tegen de touwen.

Invaller Fitz-Jim (debuut O19) bediende de andere invaller Pynadath met een geweldige pass, maar na zijn actie kwam het niet tot een kans. Ajax probeerde het wel, maar het lukte gewoon niet om door de verdediging van Chelsea heen te komen. In de blessuretijd werd Llansana na een counter hard onderuit gegleden maar de scheidsrechter vond een gele kaart genoeg. Ook in de resterende minuten kon Ajax er niet doorheen komen en zo verloor het de eerste Youth League-wedstrijd dit seizoen. Doordat Lille van Valencia wist te winnen is de stand in groep H ongelofelijk spannend geworden: 1) Ajax (6p), 2) Lille (6p), 3) Chelsea (4p), 4) Valencia (1p). De volgende wedstrijd is in Londen tegen Chelsea O19.