De dag waar we allemaal op hebben gewacht is vandaag aangebroken. Ajax gaat in Doetinchem de 34ste titel binnenhalen. De Amsterdammers staan met drie punten en 14 doelpunten voor op nummer twee PSV dat ook om half 8 in actie komt, thuis tegen Heracles Almelo. Erik Ten Hag kiest op een plek na voor de zelfde opstelling als tegen FC Utrecht afgelopen zondag. Lasse Schöne staat deze avond in de basis. Dit betekent dat Veltman op de bank plaats neemt en Mazraoui weer rechtsback staat. Het is tevens ook het afscheidsduel van Frenkie de Jong en hoogstwaarschijnlijk ook voor Matthijs de Ligt die ook op weg lijkt naar FC Barcelona.

Bestel nu jouw kampioensshirt!

Gezapige eerste

De wedstrijd begint meteen met goed nieuws voor Ajax, voor zover dat nog nodig was. PSV staat na 24 seconden al met 0-1 achter. Bij Ajax is er nog één andere kans op een titel. Dusan Tadic kan namelijk nog topscorer worden mocht hij meer dan twee keer scoren deze middag. De spits van PSV, Luuk de Jong heeft 28 keer gescoord. Nummer twee op die ranglijst Dusan Tadic heeft er 26 gemaakt. Ajax is heer en meester de eerste twintig minuten. De Graafschap doet er alles aan om Ajax van zijn helft af te houden. Maar dit wil de ‘Superboeren’ nog niet lukken. De eerste echt grote kans voor Ajax komt na iets minder dan een half uur tot stand, Mazraoui bedient De Jong die op zijn beurt tegen de keeper aan schiet. Het lijkt er op dat Ajax het wel prima vind, het is de bovenliggende partij maar lijkt zich niet enorm veel te willen inspannen voor de drie punten vandaag. Na iets meer dan een half uur komt Ajax dan eindelijk op voorsprong. Lasse Schöne, wie anders dan hij schiet een vrije trap tegen de touwen en zet Ajax daarmee op een 0-1 voorsprong. Niet veel later wordt een zin die ik eerder schreef duidelijk. Ajax staat achterin te slapen en geeft El Jebli de mogelijkheid om de stand gelijk te trekken. Dit doet hij dan ook. Net voor rust is het Tagliafico die Ajax weer op voorsprong zet. Hakim Ziyech met een schitterende actie, hij maakt zichzelf vrij en geeft Nico Tagliafico de kans om zijn tweede van het seizoen te maken. In Eindhoven gaat PSV rusten met een 1-1 gelijke stand, Ajax gaat in Doetinchem met 1-2 aan de thee.

‘We need to pak schaal’

Meteen na rust komen de Eindhovenaren op voorsprong, Nick Viergever maakt de 2-1. Maar goed, wat kan ons het nog schelen eigenlijk. Na bijna een uur, waar na rust niets noemenswaardig is gebeurd gaat Mazraoui naar de kant. Kristensen is voor hem in het veld gekomen. Niet veel later komt Kasper Dolberg in het veld voor Lasse Schöne. Ajax heeft de voorsprong die het wilt te pakken en weet ook dat PSV er bij lange na geen veertien gaat maken. Die gedachtegang is ook terug te zien in het spel van Ajax. Dusan Tadic krijgt na zesenzestig minuten de kans om op één goal van Luuk de Jong te komen op de topscorers ranglijst. Frenkie de Jong begint aan een solo die in de zestien wordt gestopt door Ajax-huurling Azor Matusiwa. Dani de Wit mag een kwartier voor tijd ook nog even zijn minuten maken, Donny van de Beek maakt plaats. Een aantal minuten voor tijd schiet Tadic bijna het net aan flarden in Doetinchem met de 1-4, hiermee is hij nog één doelpunt verwijderd om Luuk de Jong in te halen. Zo pakt Ajax zonder enige moeite de 34ste landstitel. Met Abdelhak Nouri bedrukt op het kampioens-shirt. Abdelhak, deze is voor jou.