Na een onwijze klap afgelopen woensdag, staat er deze middag weer een finale op het programma. FC Utrecht komt in Amsterdam op bezoek op de voorlaatste speeldag. Ajax staat aan kop in de Eredivisie samen met PSV dat deze middag ook om half drie in actie komt uit in Alkmaar. Ajax mag dus geen punten verspelen thuis tegen Utrecht maar ook PSV mag geen punten verspelen in Alkmaar, al hopen we natuurlijk van wel. Erik Ten Hag begint iets anders dan tegen Tottenham Hotspur. Klaas-Jan Huntelaar begint in de basis tegen de club uit de Domstad, ook Mazraoui mag beginnen, voor hem moet Lasse Schöne plaats maken.

Wakker geschud

De wedstrijd begint slecht voor Ajax, na 39 seconden komt FC Utrecht op voorsprong, Boussaid kan vrij uithalen en passeert Onana. Oud-Ajacied Bazoer krijgt na iets minder dan tien minuten al een gele kaart nadat hij zowel Tagliafico als Tadic hard aanpakt. Ajax begint erg rommeling en lijkt daarmee nog last te hebben van de harde dreun van afgelopen woensdag. In minuut veertien verpest Klaas-Jan Huntelaar de vorige zin, Hakim Ziyech stuurt Donny van de Beek weg die Huntelaar bedient die op zijn beurt de gelijkmaker binnen schiet. Gelukkig voor alle Ajacieden is Ajax volledig omgeslagen na de gelijkmaker, het geeft Utrecht geen enkele centimeter en heeft daardoor eigenlijk constant de bal. Hakim Ziyech gaat voorop in de strijd in de eerste helft, hij zweept zijn teamgenoten regelmatig op om net zo hard te werken. Het gaat moeizaam voor Ajax de eerste helft, Utrecht trekt een muur op waar het lastig doorheen voetballen is. Net voor rust is het dan toch Ajax dat op voorsprong komt, Donny van de Beek kopt de Amsterdammers op voorsprong. Zo gaat Ajax met een 2-1 voorsprong naar de kleedkamers en heeft PSV het iets lastiger, in Alkmaar staat het na 45 minuten 0-0.

Op weg naar de 34ste titel

De tweede helft begint met één wissel aan de kant van FC Utrecht, Venema is in het veld gekomen voor doelpuntenmaker Boussaid die geblesseerd in de kleedkamer achterblijft. In minuut 49 komt PSV ondertussen op een 1-0 achterstand, Guus Til die scoort voor de Alkmaarders. Hierdoor staat Ajax op dat moment virtueel met drie punten los. Ajax begint wat tam aan de tweede helft, Utrecht krijgt de kans om wat meer te voetballen, Ajax leunt op zijn beurt wat meer achterover. Na een uur krijgt Tagliafico de gele kaart, sloeg nergens op. Hij komt in duel met Kerk die uiteindelijk gaat liggen na wat trek en duw werk van beide kanten, de zwak fluitende Van Boekel trekt meteen geel. Riechedly Bazoer moet na iets meer dan een uur de strijd opgeven. Görtler komt voor hem in het veld. Mazraoui gaat twintig minuten voor tijd naar de kant, Lasse Schöne komt voor hem in de plaats. Met nog een kwartier op de klok is het Dusan Tadic die de wedstrijd op slot lijkt te gooien met de 3-1. Ondertussen staan de Eindhovenaren nog steeds op achterstand. Niet veel later krijgt Ajax een terechte penalty, Hakim Ziyech wordt gevloerd door Strieder. Dusan Tadic verzilvert deze kans onberispelijk. Vijf minuten voor tijd gaat Hakim Ziyech naar de kant, de rechtsbuiten van Ajax heeft een geweldige wedstrijd gespeeld met enorm veel inzet en verdient deze publiekswissel meer dan wie dan ook deze middag. Traoré mag van Ten Hag zijn debuut nog maken, Klaas-Jan Huntelaar gaat naar de kant. Zo is Ajax dus zo goed als kampioen na de winst op Utrecht, mede door het verlies van PSV. Ajax staat drie punten voor en heeft een veel beter doelsaldo.