Nog niet alle Europese competities zijn afgelopen, maar het is al wel duidelijk dat Ajax in de derde voorronde van de Champions League bij de geplaatste teams zal horen. Door die status ontloopt het een aantal sterke teams, zo zocht Voetbal International uit.

Ajax zal in ieder geval niet spelen tegen Fenerbahçe en Shakhtar Donetsk. Ook Anderlecht lijkt bij de geplaatste teams te horen. De ploeg speelt nog twee duels in de Belgische play-offs waarin de ploeg nog één punt nodig heeft.

De laatste ploeg die waarschijnlijk bij de geplaatste teams aansluit is Sparta Praag. De Tsjechische ploeg is echter afhankelijk van de ontknoping in de Russische competitie. Daarin staat revelatie FK Rostov op de tweede plek, CSKA Moskou is koploper en Zenit St. Petersburg staat op de derde plek. Als de twee laatstgenoemde teams alsnog als tweede eindigen, zijn zij net als Ajax een van de geplaatste teams.

Ajax zou in de derde voorronde tegen een van de ongeplaatste teams kunnen loten: AS Monaco, Steaua Boekarest, BSC Young Boys en een team uit de Griekse en Russische competitie, momenteel PAOK Saloniki en FK Rostov. Sparta Praag is afhankelijk van de eindstand in de Russische competitie en behoort ook nog tot een mogelijkheid.