© Proshots

Ajax kan vijftien miljoen euro bijschrijven op de rekening mocht het de groepsfase van de Champions League bereiken, meldt de UEFA op haar site. Hiervoor moet Ajax wel drie kwalificatierondes zien te overleven.

Wanneer Ajax door Rapid Wien of PAOK wordt uitgeschakeld in de tweede voorronde van de CL ontvangt het 380.000 euro. Mocht dit een ronde later gebeuren verdient Ajax een ton meer. Een uitschakeling in de vierde voorronde, ook wel de play-offs genoemd, zorgt ervoor dat Ajax het startgeld van de Europa League ontvangt dat neerkomt op zo’n 2,8 miljoen euro.

Mocht Ajax zich kwalificeren voor de groepsfase van de CL dan kan de club rekenen op 15,25 miljoen euro startgeld. In de groepsfase levert elke overwinning 2,7 miljoen euro terwijl een gelijkspel 900.000 euro oplevert. Wanneer Ajax zich  zou plaatsen voor de achtste finales kan het 9,5 miljoen euro bijschrijven. De kwartfinale is goed voor 10,5 miljoen euro en de halve finale brengt 12 miljoen op. Het bereiken van de finale wordt met 15 miljoen euro beloond. De winnaar mag 4 miljoen extra bijschrijven.

Daarmee eindigt het overigens niet. Er komt namelijk nog eens 3,5 miljoen euro bij voor het bereiken van de strijd om de Europese Supercup, het duel tussen de winnaar van de Champions League en de Europa League. Ook de winnaar van de Europa League krijgt dat bedrag. De winnaar van de Supercup strijkt tot slot nog 1 miljoen op.

Extra pot van 585 miljoen euro

De 32 ploegen die in het hoofdtoernooi van de Champions League uitkomen krijgen ook nog eens een bedrag dat is gebaseerd op hun prestaties in de afgelopen tien jaar. Daarvoor is een pot met 585 miljoen beschikbaar. Aan de hand van een ranking wordt dat bedrag verdeeld. De Nummer 1 heeft recht op 32 aandelen van het totaalbedrag, nummer 32 op de lijst heeft 1 aandeel. Een aandeel levert 1,1 miljoen euro op. De definitieve ranglijst wordt pas na de voorrondes bekend. Momenteel staat Ajax op een 31ste plaats op de UEFA-ranking.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog eens de TV-gelden. Omdat PSV kampioen is geworden strijkt het 55% op van het Nederlandse aandeel, Ajax de rest. Mocht alleen Ajax zich plaatsen voor het hoofdtoernooi dan zijn alle aandelen voor de Amsterdammers.

Europa League

De winstpremies in de Europa League zijn veel minder. Daar wordt in totaal 560 miljoen euro verdeeld. Een overwinning levert 570.000 euro op terwijl een gelijkspel 190.000 waard is. De winnaar van de Europa League levert uiteindelijk ruim 13 miljoen op.