© Proshots

De FIFA heeft onlangs bekend gemaakt dat men het WK voor clubteams drastisch wilde veranderen. Het deelnemersveld moet binnen enkele jaren uitgebreid worden naar 24 clubs en dat kan goed nieuws zijn voor Ajax. Het Spaanse Mundo Deportivo meldt namelijk dat Ajax een uitnodiging heeft ontvangen voor het ‘Super WK voor clubteams’, dat in 2021 voor het eerst wordt georganiseerd.

Er zullen twaalf deelnemers uit Europa meedoen, twee uit Noord-Amerika, twee uit Afrika en twee clubs uit Azië. Of Zuid-Amerika met vier of vijf clubs aanwezig is op het nieuwe WK hangt af of een club uit Oceanië een ticket zal krijgen. Tijdens de eerste editie zouden de zogeheten ‘authentieke clubs’ een ticket moeten krijgen. Dit zijn in Europa: Barcelona, Real Madrid, AC Milan, Bayern München, Inter, Manchester United, Juventus, Paris Saint-Germain en Ajax. De overige twee clubs uit Europa zullen worden gekozen uit Manchester City, FC Porto, Borussia Dortmund, Benfica, Chelsea en Atlético Madrid.

Voor de tweede editie zal de selectie van de Europese deelnemers weer veranderen. Dan zullen de laatste vier winnaars en finalisten van de Champions League en de vier clubs met de beste coëfficiënt Europa vertegenwoordigen op het WK voor clubteams. Het toernooi zal eens in de vier jaar gehouden moeten worden en in halverwege juni plaatsvinden.

Update 16 mei 18:45

Sportspro meldt nu dat alle ploegen die aan het vernieuwde WK voor clubteams gaan meedoen een enorme startpremie zullen ontvangen. Alle 24 clubs zullen minimaal 50 miljoen pond krijgen, omgerekend ruim 57 miljoen euro. De winnaar krijgt zelfs 100 miljoen pond op zijn rekening gestort. FIFA wil uiteindelijk dat er maar liefst twee biljoen wordt verdeeld onder alle 24 ploegen.