Frank de Boer laat zich niet uit het veld slaan door het uitblijven van versterkingen na het vertrek van Urby Emanuelson en Luis Suarez. „Ik heb mijn sportieve eer en probeer met mijn spelers alsnog kampioen te worden, maar het wordt een lastig verhaal”, zegt de realistische trainer, die met heel andere verwachtingen binnenstapte als hoofdtrainer. „In het gesprek met Rik van den Boog werd gezegd dat Ajax de groep in tact wilde houden en zelfs – zonder met miljoenen te smijten – zou proberen te versterken. Dan ga je er niet van uit dat je twee maanden later juist een verzwakte selectie hebt.” 

De Boer wil niet klagen, maar hoopt op realiteitszin bij de fans. „Ik weet dat Ajax een opleidingsinstituut voor de rest van Europa is. En dat moeten we accepteren. Maar wil je kampioen worden dan moet je iets achter de hand hebben. En dat had de club niet of onvoldoende. Er moeten nu andere spelers opstaan. Het draadje wordt echter steeds dunner. Bij schorsingen en blessures zullen we een beroep moeten doen op spelers van Jong Ajax en de A1. Dat is goed voor hun ontwikkeling en daar zitten echt heel grote talenten tussen. Maar hoe constant zijn ze? Je mag er in elk geval niet wedstrijden achter elkaar wonderen van verwachten.”

In zijn portemonnee voelt de Noord-Hollander de mislukte zoektocht van Van den Boog wellicht ook, omdat De Boer een veel lager basissalaris heeft dan Martin Jol en dat via prestaties kan opschroeven. „Maar dat geld interesseert me niet. Ik ben tevreden met wat ik heb. Ik hoop wel dat er bij de spelers die ook prestatiecontracten (een kampioensbonus van drie ton euro, red.) hebben geen onvrede gaat ontstaan, dat ze geloof hebben in de jonge jongens om hen heen.”

Vandaag roept De Boer de spelersgroep bijeen. „Om aan te geven dat we een heel smalle selectie hebben en het hiermee moeten doen. Dat we moeten kijken wat we waard zijn, dat we ons geen blessures kunnen veroorloven en iedereen met kleine pijntjes moet doorvoetballen. Maar ook dat ik nog steeds geloof dat we alles kunnen winnen. De zeven wedstrijden zonder Luis heeft Ajax het – behoudens FC Utrecht uit – ook heel goed gedaan. Iedereen moet nu de schouders eronder zetten en afwachten hoe we ons staande houden. De jonkies zullen versneld volwassen worden en dat is fantastisch. Misschien krijgen we echter ook wel eens een pak slaag. Ik heb er vertrouwen in dat we ons verder kunnen ontwikkelen. Maar ik had graag wat meer mogelijkheden gehad.”

Hoewel hij wijselijk niet van een overbruggingshalfjaar wil weten, beseft De Boer dat komende zomer van groot belang is voor Ajax. „Ik heb de toezegging dat er nu wel geld wordt uitgetrokken voor nieuwe spelers. We moeten heel duidelijk zijn en voor drie of vier plekken heel gericht gaan scouten. Zodat iedereen het er tegen die tijd mee eens is dat we die of die speler moeten halen, waarbij de ontwikkeling van jeugdspelers niet in de weg mag worden gestaan. Iedereen kan zelf wel uittekenen waar we nu versterkingen kunnen gebruiken en op welke posities misschien jongens vertrekken.”

Bron: Telegraaf    Foto: afdb – Oscar