Na de schitterende Europese week waarin Ajax zich eindelijk weer wist te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League, stond de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen Vitesse op het programma. David Neres keerde in Arnhem terug in de basis, waardoor Van de Beek weer op de bank plaats moest nemen. Opvallend hieraan was dat Neres als valse spits vanaf het middenveld speelde. Tadic en Ziyech bleven zodoende gewoon aan de buitenkanten staan.

Al in de derde minuut kwam Ajax op voorsprong door een mooie uithaal van Hakim Ziyech. De middenvelder pikte de bal op om vervolgens vliegensvlug uit te halen, 0-1. Zo stond Ajax al snel op voorsprong. Nog geen vijf minuten later mocht Klaas-Jan Huntelaar volledig vrij inkoppen. Zo’n kans hoef je de Hunter niet te geven. De spits kopte de vrije trap van Ziyech hard in de netten, 0-2. Een geweldig begin voor Ajax.

Binnen 20 minuten wist Ajax zelfs al op 0-3 te komen. Na een schitterende actie van De Jong, wist Neres met een mooie steekpass Tadic oog in oog te zetten met Eduardo. De Serviër bleef uiterst rustig en verschalkte de doelman met een stiftje. Ajax stond dus al snel op een comfortabele voorsprong en kwam eigenlijk geen minuut in de problemen. Vitesse had helemaal niets in te brengen in de eerste helft.

Ook in de tweede helft kon Vitesse geen echte vuist maken en had Ajax totale controle. In de 56e minuut voorkwam de VAR dat Ajax op 0-4 kwam. Hakim Ziyech stond helemaal vrij, legde de bal breed op Huntelaar en de spits schoot de bal hard in het doel. Ziyech stond echter buitenspel, waardoor de treffer werd geannuleerd. Nog geen minuut later zorgde Tadic ervoor dat Huntelaar alsnog de 0-4 op het scorebord mocht zetten.Tadic stond volledig vrij aan de linkerkant van het veld en bezorgde Huntelaar een niet te missen kans. De spits maakte met een stiftje z’n tweede van de middag. Dit was ook het moment dat Van de Beek in het veld mocht komen voor Neres. Na een uur spelen werd Vitesse voor het eerst gevaarlijk. Büttner zorgde met een goede voorzet voor de eerste grote kopkans voor de Arnhemmers, maar Onana redde knap. Uit de corner die volgde kwam wederom een grote kans voor Vitesse, maar weer was Onana de sta in de weg.

Met nog 25 minuten te spelen nam Ajax gas terug. Eiting verving Blind, waardoor De Jong achterin kwam te spelen. Een paar minuten later kreeg Wöber speelminuten van Erik ten Hag, waardoor Frenkie de Jong zich kon gaan richten op z’n mogelijke interlanddebuut komende week. Aan het einde van de wedstrijd geloofde Ajax het wel en werd Vitesse een aantal keer gevaarlijk. Onana moest meerdere keren redding brengen, maar liet zien een uitstekende keeper te zijn.

Huntelaar kreeg vijf minuten voor tijd nog een grote kans. De spits mocht alleen op Eduardo af, maar probeerde de bal te mooi over de uitkomende keeper te stiften. Aan Vitesse-zijde creëerde Ødegaard nog een grote kans, maar wederom stond Onana goed op te letten. Zo voetbalde Ajax de wedstrijd rustig uit en werd er niet al te veel kracht meer verspild.

Na de klinkende 0-4 overwinning op Vitesse bekleedt Ajax de tweede plaats. PSV is de koploper met twee punten meer. Volgend weekend zijn er geen wedstrijden in de Eredivisie vanwege de interlandperiode.