Ajax heeft zondagavond met 5-0 gewonnen van AZ. De ploeg van Erik ten Hag wist de Alkmaarders volledig te overklassen met uitstekend spel. De doelpunten kwamen op naam van Van de Beek, Dolberg, Blind, Ziyech en Tadic.

Vroege voorsprong

Ajax begon, net zoals dinsdagavond tegen Bayern München, zonder de geblesseerde Frenkie de Jong op het middenveld. Daardoor schoof Daley Blind weer een linie naar voren en nam Maximilian Wöber plaats in de achterhoede. Ook Donny van de Beek en Kasper Dolberg stonden in het elftal, zij op de plaatsen van David Neres en Klaas-Jan Huntelaar.

De Amsterdammers scoorden al vroeg in de wedstrijd. Door sterk drukzetten van Ajax veroverde Tagliafico in de derde minuut de bal. Tadic zag Van de Beek lopen en wist hem met een handig wippertje op prachtige wijze te bereiken. Vervolgens maakte Van de Beek koelbloedig af: 1-0. Het gaf de ploeg van Ten Hag veel vertrouwen, waardoor AZ de eerste minuten weinig kans kreeg om te voetballen.

Totale controle

Na het eerste doelpunt bleef Ajax kansen creëeren, onder meer via Ziyech die hard op doel schoot. Bizot kon de bal echter makkelijk oppakken. Ajax bleef aanzetten en kreeg na een kwartier twee grote kansen. Eerst probeerde Tagliafico, na een voorzet van Schöne, via een prachtige omhaal te scoren. Bizot bleek echter scherp en pareerde de bal. De hoekschop die daaruit volgde kwam op  het hoofd van De Ligt terecht, maar de verdediger kopte naast.

De Ligt speelde overigens een uitstekende wedstrijd met veel vertrouwen in zijn spel. Zo veroverde de aanvoerder in de 24ste minuut de bal in de achterhoede en speelde hij vervolgens drie AZ-spelers uit. Het vertrouwen dat de verdediger uitstraalde, was over het hele elftal voelbaar. Desondanks bleef het in de eerste helft 1-0, wat te weinig was voor de hoeveelheid kansen die Ajax kreeg.

Opnieuw vroeg doelpunt

Ook in de tweede helft was het snel raak voor Ajax. Van de Beek wist door zijn verdedigende bijdrage de bal van een AZ-speler te ontfutselen. Hij gaf deze vervolgens aan Ziyech, die uithaalde. Bizot kreeg de bal door de kracht van het schot niet klemvast, waardoor Dolberg deze kon binnenwerken: 2-0. De ploeg van Ten Hag bleef doorgaan en creëerde een minuut later opnieuw een kans. Weer was het Dolberg die de kans kreeg om te scoren na een voorzet van Tagliafico. Bizot stond echter in de weg.

Toch viel het derde doelpunt alweer snel. Verdediger anex middenvelder Blind schoot in de 52ste minuut van afstand laag op doel, zag zijn schot aangeraakt worden en vervolgens achter Bizot belanden: 3-0. Ajax bleef aanvallen en leek twee minuten later een strafschop te krijgen, nadat Ziyech hard van achteren werd geraakt. Terwijl Tadic achter de bal stond om de penalty te nemen, greep de VAR echter in. Dolberg bleek namelijk op een eerder moment buitenspel te hebben gestaan, waardoor de strafschop niet doorging.

AZ overklast

Erik ten Hag besloot na een uur om Dolberg naar de kant te halen. De spits had lange tijd geen serieuze wedstrijd gespeeld en kreeg rust. Vlak na de wissel maakte Ziyech het vierde doelpunt voor Ajax. De rechtsbuiten kwam in balbezit, rukte op, ging naar binnen en wist drie AZ-spelers uit te spelen. Vervolgens schoot hij de bal in de lange hoek: 4-0. Belangrijk detail: Tadic maakte zijn teamgenoten tijdens het juichen duidelijk dat Ajax door moest blijven gaan met scoren.

Tien minuten voor tijd maakte Perr Schuurs zijn Eredivisie-debuut in het eerste elftal. Ten Hag gunde de jongeling minuten, zeker nu de wedstrijd was gespeeld na het vierde doelpunt. Tadic scoorde voor het slotakkoord na een prachtige aanval. De Serviër ramde de bal in het doel en liet Bizot kansloos: 5-0. In de blessuretijd schoot Ziyech nog hard tegen de paal, waarna hij naar zijn hamstring greep. Daarmee eindigde de wedstrijd niet prettig voor de Amsterdammers.