© Proshots

Ajax is er niet in geslaagd om te overwinteren in de Champions League. De Amsterdammers verloren met 0-1 van Valencia, terwijl Chelsea een 2-1 overwinning boekte op Lille.

Eric ten Hag moest het voor de wedstrijd tegen Valancia stellen zonder de geblesseerde Neres en Promes. De coach van Ajax besloot daarom Ziyech een linie naar voren te zetten en Álvarez een basisplaats te geven. Daardoor stond Van de Beek als aanvallende middenvelder gepositioneerd. Tot slot koos Ten Hag op de rechtsbackpositie voor Mazraoui in plaats van Dest.

Achterstand

De wedstrijd begon zoals deze ook al in het uitduel was te zien: een hoog tempo met aanvallen van beide elftallen. De ploegen vielen aan en daardoor ontstond voor de tegenstander dan weer grote ruimtes om tussen de linies te voetballen. Zowel Ajax als Valencia was echter slordig in balbezit, waardoor aan beide kanten veel balverlies werd geleden. De eerste échte kans was voor Tadic. De spits kreeg een lange bal van Tagliafico, nam deze aan en schoot op doel. Zijn poging ging echter tegen het zijnet.

Ajax kreeg in het vervolg van de wedstrijd nog een aantal kansen, maar steeds was het slordigheid die de mogelijkheid om zeep hielp. Aan de andere kant was het wél raak. Valencia kreeg door een fout van Veltman plotseling alle ruimte om een aanval op te zetten. Een steekpass kwam voor de voeten terecht van Rodrigo. Hij controleerde de bal, zag Onana voor zijn doel staan en schoot hoog in de korte hoek raak: 0-1.

Door de voorsprong van Chelsea was Ajax nu opeens virtueel derde in de poule, wat recht geeft op een plaats in de knock-outfase van de Europa League. Het was dus zaak om snel de gelijkmaker te maken. Het lukte de Amsterdammers echter niet om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Ajax bleef slordig in de combinaties, al lukte het Ziyech en Tadic wél een aantal keer om tussen de linies van Valencia te spelen. Van de Beek kreeg vlak voor rust nog een grote kans, maar zijn poging werd van de doellijn afgehaald. Ook Valencia kreeg een mogelijkheid. Rodrigo kapte Blind uit en schoot op doel, maar Onana wist de bal te keren. Daardoor bleef de ruststand op 0-1 staan.

Hectische slotfase

Ten Hag besloot in de tweede helft direct in te grijpen. Hij haalde Álvarez naar de kant en bracht Dest in de ploeg. Daardoor ging Mazraoui naar het middenveld. De Amsterdammers begonnen de tweede helft volop de aanval en creëerden gelijk een aantal goede kansen. De eerste was voor Dest, die een vlotte combinatie aanging met Ziyech. Dest viel uiteindelijk over Valencia-keeper Sánchez heen, waardoor de bal achter ging. Een paar minuten later haalde Ziyech laag over de grond uit richting de lange hoek. De bal ging echter naast de paal.

De verdediging van Valencia werd steeds meer onder vuur genomen en de bezoekers wisten slechts sporadich een kans te creëren. Deze kwam er bijvoorbeeld voor Rodrigo die de bal richting de kruising mikte. Zijn poging schampte de paal nog, maar ging gelukkig naast. Aan de andere kant was Ajax weer weg. De steekpass van Van de Beek bereikte net geen Tadic. In dezelfde aanval gaf Ziyech de bal voor richting de tweede paal, maar kon Van de Beek daar net niet bij doordat keeper Sánchez er nog tussen zat.

Ajax bleef druk zetten op Valencia en kreeg na ruim een uur spelen een enorme kans. Van de Beek werd weggestuurd en had alle ruimte om richting het doel van Sánchez te stormen. Hij gaf een steekpass aan Ziyech die plotseling vrij voor de keeper kwam. Ziyech mikte echter in de korte hoek naast. Een paar minuten later kreeg Lang een enorme kans. Hij probeerde het met een omhaal en zag zijn poging eveneens naast verdwijnen. De buitenspeler werd twintig minuten voor tijd eruit gehaald voor Huntelaar.

De Amsterdammers bleven stormen, maar door verschillende slordigheden wist het moeilijk tot gecreëerde kansen te komen. De bal werd diverse malen hoog richting Huntelaar geschoten, maar het lukte de spits niet om tot een mogelijkheid te komen. Ondertussen ging Valencia steeds meer tijdrekken, waar onder meer Ziyech en Mazraoui gefrustreerd over waren. Vlak voor tijd gaf de scheidsrechter Paulista nog een rode kaart na een kopstoot op Tadic. De stand bleef uiteindelijk 0-1, waardoor Ajax genoegen moet nemen met overwintering in de Europa League.

Opstelling: Onana; Mazraoui, Veltman, Blind, Tagliafico (89′. De Jong); Álvarez (46′. Dest), Martínez, Van de Beek; Ziyech, Tadic, Lang (70′. Huntelaar)