Ajax begon de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk met één echte wijziging. Door het ontbreken van Nico Tagliafico moest trainer Ten Hag puzzelen en kwam hij uiteindelijk met Mazraoui voor de linksback plaats. Hiermee hield Ten Hag vast aan zijn “Nationale” ploeg, dus met Huntelaar in de spits (Neres weer op de bank) en met Promes op 10 (in plaats van Alvarez op het middenveld) en Dest als rechtsachter. Ten Hag was er van tevoren niet 100% gerust op. Hij vond dat Ajax ten alle tijden 100% geconcentreerd moesten zijn, ook al was de tegenstander de nummer laatst van de ranglijst. Scheidsrechter van dienst in Waalwijk was Allard Lindhout. Rob Dieperink was de video scheidsrechter in Zeist.

Slordig spel Ajax

De wedstrijd begon in een hoog tempo, waarbij beide ploegen de bal in het begin lastig in bezit konden houden. De eerste kans was direct na 3 minuten voor RKC. Na een overtreding van Veltman op de rand strafschopgebied mocht Leemans aanleggen. De oud-speler van PSV schoot de bal onderkant lat, waarna de bal op de lijn weer het veld in stuiterde. Daar kwam Ajax goed weg. De eerste kans was er na 8 minuten voor Ajax, toen een terug stuiterende bal in het strafschopgebied bal op het hoofd van Promes terecht kwam. Helaas voor Ajax kon Promes niet genoeg vaart en richting aan de kopbal meegeven. De eerste vijftien minuten bleek dat RKC zeker niet onder deed voor Ajax. Ajax had moeite om de opening te vinden. Na 17 minuten was er weer een kans voor RKC, maar Spierings miste de kans toen hij alleen op Onana afliep.

Gelukkig Ajax

Na 27 minuten was daar eindelijk weer een mogelijkheid voor Ajax, toen Ziyech de bal op de rand van de 16 meter rakelings over schoot. 4 minuten later kreeg Van de Beek de mogelijkheid om te scoren, maar hij stuitte op Vaessen, de keeper van RKC. Na 38 minuten moest RKC de score openen, toen Elbers na knap combinatievoetbal alleen voor de goal werd gezet. Gelukkig schoot de aanvaller van RKC de bal matig waardoor Onana kon redden. 10 seconden voor tijd was het nog penibel, toen Onana een schot niet onder controle kon houden, waarna de bal net voor de instormende RKC spelers weggeschoten kon worden. Zodoende sloot Ajax een hele matige eerste helft af met een 0-0 tussenstand. En eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat vooral Ajax hier blij mee mocht zijn.

Vroege voorsprong

Ajax schoot uit de startblokken en begon fel aan de tweede helft. In de 46e minuut begon Dest aan een rush op de rechterkant. De voorzet was lang onderweg, maar vond Tadic bij de tweede paal. De Serviër had er weinig moeite mee om de bal tussen de benen van Vaessen door te spelen…. 0-1! Een minuut later was Promes heel dichtbij de tweede goal, maar Vaessen redde knap. De kansen regen zich vervolgens aaneen. Huntelaar en Tadic waren heel dichtbij een tweede Amsterdamse treffer. In de 58e minuut had Ten Hag genoeg gezien en kwamen Neres en Schuurs voor de tegenvallende en niet fitte Ziyech en Mazraoui. Na 55 minuten liet Ajax alweer de teugels wat vieren. En dat resulteerde direct in een tegengoal. Een gekraakt schot bleef liggen, waarbij de verdedigers bij Ajax (wederom) niet adequaat ingrepen. Said Bakari wist er wel raad mee en punterde de bal langs Onana…1-1! Na redelijk wat kansen te hebben gehad, dacht Ajax er veel te gemakkelijk over.

Vuurwerkshow en Promes

Het vuurwerk werd niet op het veld aangestoken door Ajax, maar juist boven het veld, waar een enorme hoeveelheid vuurwerk de lucht inging. Het “UEFA-maffia” werd vervolgens vanuit het uitvak luidkeels gezongen. Ajax pakte na de vuurwerkshow de draad weer op en draaide de RKC duimschroeven aan. De dubbele wissel van Ajax had echter nog niet het gewenste resultaat. In de 76e minuut begon Ajax weer druk op de goal van RKC te zetten. Promes kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied en maakte een schijnbeweging. In zijn volgende beweging stopte hij alle frustraties van een matige wedstrijd en ramde de bal onbedaarlijk hard onderkant lat… 1-2! Een heerlijke goal van Promes die de laatste weken toch al patent had op belangrijke goals.

Vaessen redde knap op een schot van Vaessen, die de bal ternauwernood tot corner kon verwerken. 4 minuten was daar een enorme kans voor RKC. Bakari bracht de bal knap voor en Maatsen moest de bal binnenschieten. Maar via de hak van Dest en het hoofd van Blind ging de bal gelukkig voor Ajax over. Kort daarna bracht Ten Hag zijn laatste wissel in. Alvarez kwam voor Promes. Ajax bleef tot aan het einde slordig. Het geloof bij RKC kwam weer terug op een verrassing. Ajax kon moeilijk de beslissing forceren. Huntelaar faalde oog in oog met Vaessen. De vijf minuten extra tijd werd met één minuut verlengd. Het laatste fluitsignaal werd als een verademing ervaren. Ajax kwam enorm goed weg vandaag in Waalwijk na een zeer zwakke wedstrijd. Onder het motto “snel vergeten” kan de focus nu naar aanstaande woensdag als Chelsea naar Amsterdam komt.